Hrozba otřesů země v Česku

Česká republika leží na území s velmi slabou seismickou aktivitou. Vděčíme za to geotektonické struktuře a "ochraně" Českého masivu. K zemětřesení dochází jen zřídka a jsou slabá. Obvykle se země otřese na západě našeho území v oblasti uvedeného masivu. Dle předpokladů geologů je příčinou tlak z alpského systému, který „přelstí“ náš ochranný masiv. Příčinou otřesů půdy u nás můžou být i zemětřesení v seismické oblasti Alp v Rakousku nebo Itálii, případně v maďarské Pannonské pánvi, která zasáhnou i naše území.

Z historie českých zemětřesení

Nejvýraznější seismické aktivity u nás byly zaznamenány na Kraslicku severně od Chebu. Během pár týdnů se projevují řadou několika desítek mírných otřesů. Pak aktivita ustává. Tomuto jevu se říká zemětřesné roje a dochází k nim jednou za několik desítek let. V minulém století postihly nejzápadnější části našeho území v roce 1908. Další následovaly na přelomu let 1936 a 1937. Při těchto rojích může dojít k poškození budov v podobě trhlin v omítce či narušení střešní krytiny a jiným „menším“ škodám.

Jiné to však bylo krátce před Vánocemi v roce 1985.

Padaly i komíny

Obyvatelé Chebska asi nezapomenou na rok 1985. Tehdy dne 21. prosince se zemětřesný roj ozval prvními otřesy jednu minutu po čtvrt na dvanáct dopoledne. Nejsilnější otřesy dosáhly 4,6 stupňů Richterovy stupnice. Praskaly zdi domů, tvořily se škvíry, padala omítka, hroutily se komíny. V některých studních dočasně zmizela voda. Zemětřesení postihlo nejvíce obce Skalná, Plesná, Nový Kostel a Dolní Žandov. Záchvěvy ale byly zaznamenány na celém území Čech. Zemětřesný roj ustal na počátku roku 1986. Jedná se tak o největší, nejsilnější a nejničivější seismickou aktivitu za posledních sto let na našem území.

Zdroje: ct24.ceskatelevize.cz, vary.rozhlas.cz