Rizika podchlazení

Lidské tělo potřebuje pro zajištění fungování orgánů teplotu 36,5-37 °C. Tu si tělo reguluje prostřednictvím receptorů metabolismu. Když je zima, potřebuje víc energie. K podchlazení (hypotermii) může dojít za různých okolností a u každého člověka trošku jinak. Náchylnější jsou mladí a starší lidé, zejména pokud trpí nemocemi a berou léky. Riziko stoupá i při požití alkoholu, který rozšiřuje cévy a snižuje tak schopnost organismu udržovat teplo. Umrznutí a podchlazení si člověk obvykle spojuje s mrazem, ale lidově „umrznout“ můžeme, aniž by teplota klesla pod bod mrazu. I při teplotách do 10 °C.

Podchlazení hrozí i v létě. Stačí zůstat po delší dobu v propoceném oblečení, nebo promoknout v prudkém lijáku a nepřevléknout se do suchého, či třeba spadnout do vody. V desetistupňové vodě může nastat smrt za jednu hodinu a v chladnější do čtvrt hodiny. Řeč je o pobytu ve vodě bez pohybu. Jak uvedl pro Live Science Michael Sawka, vedoucí oddělení termální a horské medicíny ve Výzkumném ústavu environmentální medicíny americké armády, tělo ztrácí teplotu ve vodě až pětadvacetkrát rychleji.

Když tělo ztrácí teplotu

Pokud teplota těla klesne pod 36 °C, tělo začíná vysílat varovné signály. Člověk pociťuje vnitřní chlad a při 35 °C se začne třást. Tělo se začne snažit udržet teplo potřebné pro fungování vnitřních orgánů a odebírá ho z končetin. Stahují se cévy, buňkám chybí krev potřebná pro krevní oběh. Končetiny začínají blednou, jsou citlivé a bolí. Bolest člověk nejdříve cítí na prstech rukou, nohou, nosu a v uších. Je mu zle. Pokud teplota dál klesá, při 34 °C začíná být zmatený, přestává jasně myslet, mluvit, můžou nastat halucinace. S dalším klesáním nastává svalová ztuhlost, člověk ztrácí schopnost hýbat se. Při 32 °C ustává třes a bolest, protože mozek přestává pracovat a nervy přenášet signály. A to je zlé znamení. Postupně začínají selhávat důležité orgány. Do bezvědomí člověk upadne, jakmile se teplota sníží na 28 °C. Srdce se zpomalí a bije jen jednou nebo dvakrát za minutu. Dochází k hlubokému podchlazení a smrt se blíží. Nastává při 20 °C.

Zdroj: Youtube

Zázraky se dějí

Přežít podchlazení je nesmírně vzácné. Ale zázraky se dějí. Noc ve sněhu při teplotě téměř -6 °C přežila a poté plně zotavila 19letá J. Hilliardová z Minnesoty. Při cestě domů dostala smyk a sjela ze silnice. Na lehko oblečená vyrazila za kamarádem poprosit o pomoc. Ten ji ráno naprosto zmrzlou našel kousek od svých dveří, kde v noci zkolabovala. Osmdesát minut v ledové vodě, kde skončila po pádu na lyžích, „ustála“ v roce 1999 Švédka A. E. Johansson Bågenholmová (nar. 1970). Naprostým zázrakem přežila několik hodin v únorovém mrazu roku 2001 kanadská 13měsíční E. Nordbyová jen v plenkách a košilce poté, kdy se v noci probudila a vydala se ven. Našla ji matka ve tři ráno, když zjistila, že je její postýlka prázdná. Srdíčko jí netlouklo. Oživit se jí podařilo lékařům po více než hodině. Měla omrzliny, ale orgány a dokonce i mozek měla v pořádku. Neuvěřitelných 24 dní v bezvědomí na sněhu, kdy noční teploty klesaly k -50 °C, strávil 35letý Japonec M. Uchikoshi. Na horském svahu uklouzl a zlomil si pánev. Našli ho turisté. K ohromení lékařů se plně zotavil. Domnívají se, že musel upadnout do stavu hibernace, fungování orgánů se zpomalilo a proto ani nedošlo k poškození mozku.

Zdroje: www.dw.com, www.livescience.com, www.rd.com