Adršpach

Jeden z největších tuzemských skvostů. Skalní útvary Adršpašsko-teplických skal jsou stále přitažlivějším cílem turistických výletů severovýchodních Čech. Na trase poznáte mnoho zajímavých skalních útvarů společně se dvěma skalními hrádky. Cesta výletu může začít na železniční zastávce v Dědově, odkud prochází červená turistická značka vesnicemi Dědov a Javor kolem zajímavých roubených chalup až k Teplickým skalám. Čili auto vůbec není třeba!

Riegrova stezka

Klub českých turistů ji založil už před neuvěřitelnými 105 lety a jde o pětikilometrovou trasu vedoucí ze Semil do Železného Brodu podél řeky Jizery. Riegrovka, jak se stezce v místním slangu s oblibou říká, ale není jen cesta podél vody. V rámci její současné podoby se dá zastavit na některé z vyhlídek, projít tunelem, minout dvě elektrárny nebo se osvěžit u pramene Antala Staška. Zlatým hřebem je ale visutá galerie dlouhá 77 metrů a vystavěná 5,5 metru nad původní hladinou Jizery.

Velké Losiny

Zámek, ruční papírna, farní kostel nebo církevní a světské stavby, to jsou historické dominanty obce s historií sahající do 14. století. A k tomu nejstarší moravské lázně se sirnými prameny, jež jsou vhodné pro léčení nemocí pohybového aparátu, kožní, neurologické, onkologické a oběhové.

Helfštýn

Když na hrad, tak na Helfštýn! Monumentální architektura tyčící se nad údolím Moravské brány má pětici bran, množství bašt, věží a rozsáhlý systém vnitřního i vnějšího opevnění. Svojí rozlohou patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům v Evropě.

Dalečín

V blízkosti řeky Svratky leží celý pás hradů, které všechny vznikly ve 13. až 14. století. Jsou to Štarkov, Dalečín, Pyšolec, Aueršperk, Zubštejn a Pernštejn. Umístění dalečínského hradu v tomto řetězci ukazuje na jeho značný strategický význam. Navíc stojí v údolí na levém břehu řeky, která jej svým meandrem chránila ze tří stran. Jistou ochranu skýtal i náhon ke mlýnu. Původní podoba není známa, jisté je jen to, že měl tři patra. Dnes jsou zachovány jen části vysokých obvodových zdí s okny a cimbuřím, malý zbytek věže a pozůstatky hradeb.

Holašovice

Vznik obce vzdálené necelých dvacet kilometrů od Českých Budějovic se datuje do 13. století. Od té doby ji potkaly dvě velké pohromy – mor a druhá světová válka. Na seznamu UNESCO je umístěna díky dochovanému středověkému systému obytných domů a sýpek propojených s ohradními zdmi a klenutými vjezdy. Třiadvacet chráněných usedlostí se sto dvaceti budovami tvoří statky, stodoly, maštale, kovárna, hostinec nebo i studna s dřevěnou pístovou pumpou. K vidění jsou i další dobové stavby.

Stromovka

Při prvním pohledu na fotografii vás asi nenapadne, že jde o Stromovku, pokud nejste Pražák a nechodíte tam pravidelně na procházky či běhat. A věděli jste, že se původně jmenovala Královská obora a byla založena Přemyslem Otakarem II.? Tak jste moudřejší... Návštěvu hlavního města každopádně procházka parkem v Bubenči až k Vltavě rozhodně ozvláštní.