Vstupní branou do parku, který z 97 procent pokrývají lesy, je malá obec Hřensko. Přesto že zde nežijí ani tři stovky obyvatel, jde o jeden z nejzajímavějších koutů naší domoviny. Už jen proto, že s výškou 115 metrů nad mořskou hladinou jde o nejníže položenou obec v Česku. Přitom vesnička na soutoku Labe s Kamenicí díky okolní krajině působí spíš jako horská!

Není divu, že hlavní činnost zde představuje cestovní ruch... A tak se právě v Hřensku můžete s rodinou nebo jen se svým milovaným protějškem ubytovat v některém z penzionů a hotelů, zapomenout na starosti a užívat si výlety do okolí.

Pískovcové skály majestátně vystupují z kaňonu a vy, stejně jako každý z návštěvníků před vámi, budete muset pořádně zaklonit hlavu, abyste dohlédli na jejich špičky. Atrakcí má České Švýcarsko na výběr tolik, že je za víkend sotva stihnete ocenit.

České Švýcarsko

Možná jste někdy přemýšleli, proč se České Švýcarsko jmenuje právě takto. A určitě by vás nenapadlo, že je to kvůli Německu... Věc se má tak, že za hranicemi se nachází oblast zvaná Saské Švýcarsko. Tento navazující národní park je ještě větší (rozloha 93,5 km2) a své jméno nese od 18. století. Zasloužili se o něj švýcarští malíři Adrian Zingg a Anton Graff, kteří svými štětci zachycovali krajinu podél Labe, protože jim připomínala domovinu. Češi pak jednoduše název okopírovali od Německa.

Pravčická brána

Největší pískovcová skalní brána v Evropě s rozpětím oblouku 26,5 metru a výškou 16 metrů si pozornost rozhodně zaslouží. Pochopitelně se stala symbolem celého Českého Švýcarska. Ale pozor, samotná vrcholová plošina je kvůli erozi od roku 1980 turistům nepřístupná.

Malá Pravčická brána

Možná to nevíte, ale slavná pískovcová brána má svoji menší sestřičku. Na tu turisté při toulkách narazí, pokud se z Jetřichovic vydají po červené turistické značce. Malá Pravčická brána je 2,3 metru vysoká a 3,3 metru široká.

Suchá Kamenice

Po řece Kamenici se plaví lodičky s turisty, ovšem i vedlejší potůček Suchá Kamenice má něco do sebe. Voda v něm teče jen od podzimu do jara, tedy právě teď má „hlavní sezonu" a spousta balvanů vytváří krásné vodopády, v zimě pak kouzelné ledopády. Z Hřenska je to sem asi jen jeden kilometr

Edmundova a Divoká soutěska

První plavba se na proslulých soutěskách uskutečnila už v roce 1890, dnes tuto oblíbenou atrakci s vtipným výkladem převozníků s dlouhým bidlem vyhledá na 160 tisíc turistů každý rok!

Labská Stráň

V obci Labská Stráň, jen pár kroků od známého hotelu Belveder, se nachází vyhlídka rovněž pojmenovaná Labská Stráň. Na 180 metrů vysoké pískovcové skále byla vybudována před dvě stě lety a dodnes nabízí úchvatný výhled na kaňon řeky Labe.