První dojmy po příjezdu do území na jih od Brna jen kousek od hranic s Rakouskem jsou pro většinu návštěvníků nečekané. Slova jako Chorvatsko nebo dokonce Toskánsko se vkrádají do jejich myslí automaticky, protože Pálava tak prostě působí. Ohromná vodní plocha, přístav, kolem nekonečné vinice, stylové vesničky a vlnící se okolní kopce navozují prostředí nefalšovaného přímořského střediska.

Základnou může být například kopcovitá vesnička Pavlov s mnoha vinařstvími, kostelem a v zádech se dmoucí zřícenou Dívčích Hradů, kterým nikdo neřekne jinak než Děvičky. Pěší túra od břehu Nových Mlýnů až k ní je slušným sportovním výkonem, dokonalý výhled poté ideální odměnou.

Uhasit žízeň či spíše ochutnat místní vína je povinnost. Tím spíše, že na Pálavě probíhá akce Léto otevřených sklepů, útočiště tak v pohodě najdete a ještě se leccos zajímavé dozvíte. A to nejen o výrobě vína. Místní mají s typickým nářečím co vyprávět i o kraji.

Z Pavlova je to kousek do dalších zajímavých míst. Lednicko-valtický areál netřeba obšírněji představovat, nicméně projížďka koňským povozem k Minaretu nebo po šest let stavěném kanálu zpět k zámku na lodi, se neomrzí snad nikdy. Zaujmout může návštěva Mikulova s dalším výšlapem na Svatý kopeček, který je vidět už zdaleka podobně jako zmíněné Dívčí Hrady.

To vše se dá zvládnout na kole, ale pozor místy kopcovitý terén může být pro méně zdatné jedince pořádně zrádný. Užít si na Pálavě mohou i milovníci vody a vodních sportů. Kromě klasické koupačky v tradičně čisté vodě nádrže si lze samozřejmě i vypůjčit loďku nebo šlapadlo.

Aqualand Moravia v Pasohlávkách je pak špičkovým aquaparkem (a znovu blízko), samotné Nové Mlýny jsou zase vyhlášeným útočištěm windsurfařů, protože zde často fouká, což místo opět spojuje s mořskými letovisky. Falešná dovolená u moře může směle začít!

NENÍ SKLÍPEK JAKO SKLÍPEK

S vínem na Pálavě chtě nechtě přijdete do styku. Sklípků je v každém městečku i vesnici požehnaně, vinaři lákají do svých sklípků k příjemnému posezení a jedna z odrůd se, jak známo, Pálava dokonce jmenuje. Měli byste ovšem dobře zvážit, kam navečer zavítáte. Komerční sklípky mohou vypadat sebelépe, ale útrata bude mnohem vyšší než u méně profláknuté konkurence, kde určitě skrývají neméně kvalitní zásoby vína.