Gejzír Fly, USA

Tento přírodní úkaz se hlásí o slovo na soukromém ranči nedaleko pouště Black Rose Desert na severozápadě USA. Gejzír s trojitým vrcholem nepřetržitě stříká horkou vodu od roku 1964! Jde o vedlejší produkt vrtu zkoumajícího využití geotermální energie. Nejzajímavější na něm je, že v této oblasti je úhrn srážek pouze 300 mm ročně...

Řeka pěti barev, Kolumbie

V těžko přístupných horských oblastech v Kolumbii teče Cano Cristales. Jde o rychlou řeku s mnoha peřejemi a vodopády. Tím by ovšem unikátní nebyla. Známá je spíš coby řeka pěti barev nebo tekutá duha. Díky čeledi nohonitcovitých rostlin na jejím dně na podzim pravidelně mění své barvy. Je žlutá, zelená, modrá, černá a nejčastěji červená.

Jezero ve tvaru srdce, Norsko

Daleko za polárním kruhem na sever od Norska se rozprostírají Špicberky, které dříve bývaly celé pokryté ledovcem. Kvůli globálnímu oteplování se ale na skále objevilo jezero ve tvaru srdce o rozměru asi 37x27 metru. V tak nehostinné krajině symbol romantiky? Jaký to paradox...

Ledové poklady, Rusko

Bajkal je nejhlubší jezero světa, ale zázraky dokáže i na své hladině. Nachází se v Rusku na Sibiři a právě kruté povětrnostní podmínky dokážou vytvořit obrovské ledové „drahokamy". Mrazivé teploty a prudké nárazové větry, které s ledovými krami pohybují, zformují z vody křišťálově čisté bloky o velikosti až 15 metrů.

Strom pouštní růže, Jemen

Sokotra je nenápadný ostrov v Indickém oceánu (spadá pod Jemen), vzdálený 250 km od pobřeží Somálska a 350 km od Arabského poloostrova. Díky této izolaci se dostal na seznam UNESCO a jde o jediné místo na Zemi, kde roste strom pouštní růže. Má nezvykle široký kmen, který zadržuje vláhu a zajišťuje stabilitu tomuto květinovému zázraku.

Údolí lásky, Turecko

V samém srdci Turecka se rozkládá oblast Kappadokie a v ní turisticky velmi vyhledávané Údolí lásky. Stačí jediný pohled na fotku a přezdívka se hned vysvětluje. Jen pár metrů od sebe tu hrdě stojí kamenné pilíře ze sopečné horniny, které eroze vytvarovala po vzoru pánského přirození... Neskutečná podoba!

Svítící pobřeží, Maledivy

Ostrovní stát Maledivy leží na jihu Asie v Indickém oceánu a patří mezi nejznámější luxusní plážové destinace. A když se poštěstí, uvidí tu turisté to co jinde na světě určitě ne... Jasně modře zářící příboj jako z filmového Avataru! Velmi vzácný jev způsobují bioluminiscenční mikroskopické organismy, které při styku s kyslíkem svítí.

Obrovské orlí hnízdo, Rusko

Jestliže vybíráme největší zázraky, pak toto místo je zároveň jednou velkou záhadou. Uprostřed lesů v Irkutské oblasti na jihovýchodě Ruska je ukrytý útvar pojmenovaný kráter Patomsky, ale známější je jako Obrovské orlí hnízdo. Jde o homolovitý kužel z kamenů s průměrem 130 až 150 metrů a výškou 10 až 80 metrů.

Vědci došli k závěru, že kráter je starý asi 250 let, ale dosud nevědí, jak vznikl. Působením člověka? Těžko, v této oblasti tehdy lidé nežili a uprostřed lesů by něco podobného stejně nevytvořili. Samovolným výbuchem uranu? Tomu neodpovídá množství naměřené radiace. Má v tom prsty sopka? Kdepak, široko daleko žádná není. Tak že by pád meteoritu? Skutečně tu vesmírný kámen do Země narazil, jenže před sto lety, a tak i tato verze byla vyvrácena.

Horniny na „hnízdě" navíc nejsou vůbec porostlé mechem, okolní stromy prý rostou extrémně rychle. A pod kráterem, v hloubce asi 100 až 150 metrů, se nachází něco s vysokým obsahem železa a vyskytuje se tam údajně i nezvyklé množství vody. Kdy se tahle novodobá záhada podaří vyřešit?