Všudypřítomné květiny hrají nejrůznějšími barvami, v úzkých uličkách to romantikou doslova křičí a každý z domků dotváří specifickou atmosféru, ať už má fasádu barevnou, sněhově bílou nebo poskládanou z kamení a cihel. Jinde zase pohádkovost navozuje okolní mnohdy drsná příroda, která je podstatou jedinečnosti těchto míst.

Řeč je o skutečných vesničkách, které jako by byly postaveny přesně po vzoru vísek z animovaných příběhů. Slova jako útěk od civilizace či návrat ke kořenům lidstva právě tady dávají smysl. Nasajte atmosféru nejpohádkovějších míst, která se najdou napříč celým světem. Některá skutečně stojí za návštěvu.

Bibury, Velká Británie

Na šest set lidí má to štěstí, že žije v obci Bibury, která se nachází asi 150 km západně od Londýna. Zdejší malebné baráčky jsou nejen turistickou atrakcí, ale dokonce se jejich malba dostala do cestovních pasů Velké Británie!

Gásadalur, Faerské ostrovy

Zhruba na půli cesty mezi Norskem a Islandem z moře vystupuje malý kousek pevniny pojmenovaný Faerské ostrovy. Autonomní území Dánska obývá asi 50 tisíc lidí a osmnáct jich oficiálně žije ve vísce Gasadalur, která se choulí pod 715 metrů vysokou horou a zároveň na útesu ozvláštněném vodopádem.

Hallstatt, Rakousko

Jen asi 180 km od hranic České republiky leží v Rakousku na pobřeží Halštatského jezera malebná obec Hallstatt s pouhými 923 obyvateli. Od zařazení organizací UNESCO mezi Světové dědictví v roce 1996 je turisticky oblíbené romantické město, ale i okolní krajina, jezero a jeskyně.

Lacoste, Francie

Prosluněný jih Francie je proslulý přítomností celebrit na Riviéře a také voňavou oblastí Provence, kde na každém rohu narazíte na rozkvetlé fialové levandule. Na jednom z kopců se nachází obec Lacoste s neuvěřitelně nádhernými kamennými domy a cestami.

Vrbice, ČR

Také v malebné české krajině se najde víska, jež snese přízvisko pohádková. Vrbice najdete na jižní Moravě asi 50 km pod Brnem. Místo, kde žije asi 1100 obyvatel, je unikátní svými vinnými sklípky, které jsou uspořádány v kopci až v sedmi „patrech" a připomínají hobití domky.

Bagnone, Itálie

Na severu „italské boty", asi 150 km pod Milánem, jsou značky obce Bagnone, která díky středověkému zámku připomíná pohádku. A navíc se tu zřejmě kouzlí, protože právě z Bagnone pochází výherce, který v loterii shrábnul rekordní evropskou výhru 146,9 milionu euro.

Monemvasia, Řecko

Městečko Monemvasia leží na malém ostrově poblíž řecké pevniny. Na ostrov vede jediná příjezdová cesta po hrázi dlouhé asi 200 metrů, název Monemvasia také v překladu znamená jeden vchod. Město vzniklo na plošině asi 100 metrů nad mořem v místě bývalého středověkého hradu.

Shengshan, Čína

Paradoxně jen asi 60 km od Šanghaje – s 20 miliony obyvateli nejlidnatějšího města Číny – se rozprostírá ostrov Shengshan. Tady až do roku 1990 žily dva tisíce rybářů, dnes je jejich vesnice opuštěná a domy v ní doslova pohltila zeleň.