Velký podvodník

F. W. Demara ml. (1921-1982) strávil přes dvacet let života předstíráním, že je někdo jiný. Odborník kriminologie T. Holmes, který se jeho „kariérou“ zabýval, říká, že přestože byl tento velký podvodník obviněn z podvodů, padělání, zpronevěry a jiných přestupků, byl v podstatě okouzlující darebák, který se chtěl proslavit. Na rozdíl od jiných proslulých podvodníků, nekradl a nepodváděl pro peníze. Chtěl jen získat uznání a postavení. Učit se mu ale nechtělo, a tak po ukončení základní školy v roce 1935 se bez dalšího vzdělání uplatnit nedokázal.

K uznání cestou podvodů

Demara se na cestu podvodů vydal v 16 letech, kdy utekl z domova k cisterciáckému řádu a poprvé zalhal o svém věku. Byl však vyloučen, neuspěl ani u jiných řádů, prostě nedokázal dodržovat pravidla. V 19 letech nastoupil do armády, vystupoval pod jménem svého kamaráda, ale vojenský život mu nevoněl, tak jednoduše utekl. Dal se k námořnictvu. Prošel základním lékařským výcvikem, k dalšímu studiu nebyl přijat, tak si vytvořil první falešné dokumenty na potřebnou odbornost, protože chtěl být důstojník. Na podvod se ale přišlo, tak předstíral svou vlastní smrt a dal se na útěk. V roce 1942 si zfalšoval další doklady a jako R. L. Frenche, o němž se dočetl ve starém školním prospektu, vyučoval tři roky na vysoké škole. Když to prasklo a zjistilo se, kdo skutečně je, byl stíhán za útěk z armády a odsouzen. Z šestiletého trestu si odseděl jen rok a půl, byl propuštěn za vzorné chování.

Na slavného lékaře spadla klec

Vzorně se choval jen za mřížemi, ne však v životě. Damara se jako C. Hamann zapsal na univerzitu, ale nač se unavovat přednáškami, „udělil“ si sám titul doktor filozofie a začal učit na křesťanské škole v Maine. A tam potkal kanadského lékaře J. Cyra. Ten si chtěl založit v USA svou lékařskou praxi a potřeboval pomoc vyřídit dokumenty. Ochotný Demara rád pomohl, zfalšoval jeho doklady a vycestoval do Kanady. Jako vystudovaný lékař Cyr bez problémů získal hodnost důstojníka u námořnictva.

Zdroj: Youtube

Během korejské války byl povolán jako lodní lékař na torpédoborec u korejského pobřeží. Ošetřoval běžná zranění, bez odborné znalosti anestetik vytrhnul kapitánovi lodě zkažené zuby. A jednoho dne nastala Demarova velká chvíle. Na palubu přivezli těžce zraněné korejské uprchlíky. Nařídil připravit je k operaci a rychle si odskočil doplnit si potřebné znalosti z lékařské učebnice. Měl geniální fotografickou paměť a tak bez problému operoval, vyjmul kulku z hrudi, prý i jednomu amputoval nohu. Za záchranu jejich životů se stal hrdinou a měl dostat vyznamenání. Vyšel o něm článek v novinách, kde uveřejnili i jeho fotku. Tu však viděla matka skutečného doktora Cyra… Byl z toho skandál a Kanaďané poslali Demaru do USA, kde pak v roce 1952 prodal svůj příběh časopisu Life. Nějaký čas se snažil živit poctivě. No… a pak se najednou jmenoval B. W. Jones a byl dozorce ve vězení s nejvyšší ostrahou. Jeden z vězňů, který si prohlížel staré časopisy, si o něm přečetl v časopise Life a nahlásil to. A znova útěk, dopadení a půlroční vězení. Po propuštění několikrát vystoupil v televizi, nakonec se dal k církvi, nechal se vysvětit pod svým pravým jménem a pak až do své smrti pracoval jako poradce v kalifornské nemocnici.

Zdroje: gizmodo.com, www.independent.co.uk , www.warhistoryonline.com