Jaký je nejdelší název obce v České republice?

Začněme Českou republikou, která tedy za celosvětovým rekordem značně pokulhává. Podle portálu Mapy.cz jsou Prostředkovice se čtrnácti znaky nejdelším jednoslovným názvem obce v Česku. Přesněji řečeno spíš vesnice, která čítala v roce 2011 pouhých 71 obyvatel.

Pokud bychom se pídili po nejdelším víceslovném názvu obce, je jím Nová Ves u Nového Města na Moravě. Zajímavé je, že obě vesnice leží na pomezí Čech a Moravy v kraji Vysočina.

Nejdelší název města na světě má 165 znaků!

Slyšeli jste někdy o městě Krung Thep Maha Nakhon Amorn Rarranakosindra Mahindrayutthaya Mahadilokpop Noparattana Radchhami Buriom Udom Rachnivet Mahastan Amorn Pirmarn Avatarn Satit Sakatuttiya Vishnuharm Prasi? Jistě ano! I když se vám to může zdát podivné, jedná se o Bangkok, hlavní město Thajska. 165 písmen dlouhým jménem uctil poetické město král Rama I. už před staletími. Název se dá jednoduše přeložit jako Město andělů.

Která země se pyšní obcí s nejdelším názvem v Evropě?

Obec s nejdelším jednoslovným názvem v Evropě se nachází na severozápadě Walesu. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch čítá 58 písmen a jeho zkrácený název v překladu zní Mariánský kostel v údolí bílých lísek.

Jak název vznikl?

Dříve měla obec víceméně normální název Llanfair Pwllgwyngyll a k jejímu přejmenování se pojí velice zajímavá historka. Má se za to, že prodloužit původní název obce skládající se z dvaceti písmen o dalších 38 navrhl jeden místní švec. Podle některých zdrojů se možná nejednalo o ševce, ale krejčího nebo starostu. Účel byl jednoduchý… Vytvořit rekord, který přiláká turisty a obec na nich vydělá!

A plán vyšel! V dnešní době se skutečně jedná o hojně navštěvované místo. Vyfotit se u cedule s extrémně dlouhým názvem na místním nádraží patří k nejčastěji vyhledávaným turistickým cílům v celém Walesu. Místo dokonce navštívila i britská královna Alžběta II. a zmiňuje se o něm Karel Čapek ve svých Anglických listech.

Vyrazíte taky?

Zdroje: mapy.cz, magazin.cz, zpravy.tiscali.cz