Replika slavného hradu

Repliku slavného hradu postavil na druhém konci světa český emigrant a bývalý horník Bernie Havlík. Ten tímto počinem chtěl zamaskovat kus vyčnívající skály a přenést kousek rodné země tam, kde žije. Jedná se o miniaturu hradu Karlštejn.

Hrad Karlštejn má tak svého dvojníka, který se nachází v Severním teritoriu v Austrálii. Zdobí městečko Batchelor a lze jej považovat za skutečně vydařené dílo.

Vysloužilý horník z nedalekého uranového dolu Rum Jungle a český vysloužilec Havlík se po uzavření dolu rozhodl věnovat zahradničení. S touto prací však neskončil ani po odchodu do důchodu. Jako dobrovolný zahradník chtěl zamaskovat kus vyčnívající a špatně udržovatelné skály v jednom z místních parků.

Napadlo ho tak jediné. Na místě skály postavit něco, co bude připomínat jeho rodnou zemi a zároveň se stane chloubou Batcheloru. Havlík takřka svépomocí postavil naprosto vydařenou repliku Karlštejnu, jejíž stavbě zasvětil zbytek svého života.

Na stavbě pracoval až do své smrti v roce 1990. Jako pocta jeho práci se daný park přejmenoval na Havlíkův a stavba je chloubou místa dodnes.

Chlouba českého emigranta

Bernie Havlik pocházel z Československa, kde strávil své mládí. Poté se rozhodl pro práci v textilním průmyslu v Jugoslávii, odkud emigroval do Austrálie. Tam od roku 1954 pracoval v jednom z místních uranových dolů Rum Jungle.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Po uzavření dolu v roce 1971 se Havlík stal členem městské zahradnické skupiny, kde působil také po odchodu do důchodu v roce 1977. Jako zahradník se zasloužil o založení plantáže borovice cypřišové na Stuart Highway.

Odchod do důchodu však nebyl pro Havlíka časem odpočinku. V roce 1978 začal se stavbou svého úspěšného veledíla, repliky slavného Karlštejnu.

Důvodem výstavby však byl především velký skalní výčnělek, který se v jednom z parků, kde pracoval, nacházel. Ten Havlíka frustroval natolik, že se rozhodl ho zakrýt. Replika slavného českého hradu se tak zdála být tím nejlepším řešením.

Související články

Havlík tím "zabil" dvě mouchy jednou ranou. Do země, kam emigroval, přinesl kousek domoviny a zároveň mohl ukázat místním lidem, jaké krásy jeho země skýtala. Celá stavba trvala přibližně 12 let.

Ke sklonku svého života a v ne příliš dobrém zdravotním stavu Havlík dokončoval vodní kolo, část nezbytnou pro Karlštejn. Hrad se nachází dnes již v Havlik Parku na křižovatce silnic Tarkarri Road a Rum Jungle Road.

monumentaustralia.org.au, www.atlasobscura.com, www.i60.cz