Smrt kaskadéra

Karel Souček se nechtěl pouze zařadit na exkluzivní seznam odvážlivců na Niagarských vodopádech. Když Souček začínal svou kaskadérskou kariéru u vodopádů, prohlásil, že na všechny své barely vyryl, že je "posledním z niagarských odvážlivců".

Před akcí Souček prohlásil, že pokud někdo další po něm překoná pád, on sám bude tím, kdo ho nakonec předčí a získá tento titul zpět.

Odvážlivců, kterým se to v 80. a 90. letech povedlo, bylo dost. Ať už to byli Steve Trotter, Dave Munday, Peter DiBernardi, Jeffrey Petkovich nebo Lori Martinová.

Nemohl tušit, že o několik měsíců později si mnohem kontrolovanější kaskadérský kousek během vzrušující show v houstonském Astrodomu vyžádá jeho vlastní život.

Byla to smutná a ironická smrt dvoumetrového muže, který tento rozsáhlý seznam kaskadérských kousků rozšířil. Začínal jako motokrosový závodník v Československu, stal se certifikovaným pilotem, kaskadérem, jezdcem ve vzduchu a parašutistou.

Provedl také mnoho odvážných skoků na motocyklu, včetně jednoho vedoucího přes 22 automobilů. Získal kanadské občanství a žil ve městě Stoney Creek v Ontáriu nedaleko Hamiltonu. Právě to s velkou pravděpodobností nakonec stočilo jeho pozornost právě k Niagarským vodopádům.

Osudný pád

Svou premiéru Souček odstartoval v roce 1977 natáčením Whirlpool Rapids pod vodopády v kovovém sudu. Při neobvyklém kousku umístil upravený moped na lana podpírající španělský aerovlek, který se klene přes soutěsku.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Na mopedu ujel přibližně 20 metrů, pak se šroub na laně uvolnil. Před pádem do vody Součka zachránil bezpečnostní postroj, který měl obezřetně na sobě.

Souček však věděl, že aby si zajistil trvalou slávu, musí se vrhnout přes 176 metrů vysoký vodopád Horseshoe Falls, jeden ze tří vodopádů formující Niagarské vodopády. V létě 1983 oznámil na rychlostní dráze poblíž Hamiltonu, že nastal čas. Byl názoru, že o svých záměrech již dlouho vypráví mnoha lidem, že nastal čas, aby se "postavil nebo mlčel".

Související články

Následující rok testoval vodopády. Nakonec rozhodl pro místo, které považoval za maximálně bezpečné. Nakonec se v pestrobarevné kombinéze vrhl do akce. Na jeho červenobílém barelu byl nápis "Karel Souček Poslední z Niagarských odvážlivců". Byl prvním člověkem, který po 23 letech tyto vodopády v sudu zdolal.

O sedm měsíců později se objevil v houstonském Astrodromu, aby svůj kousek zopakoval. Svázaný devíti kovovými páskami se vrhl do akce. Po pádu byl při vědomí a mluvil. Kvůli fraktuře lebky a rozdrcenému hrudníku však zemřel několik minut po půlnoci, asi hodinu po strašlivém nárazu.

www.latimes.com, en.wikipedia.org, en.wikipedia.org