Krvavé vodopády v Antarktidě fascinují vědce již celá desetiletí. Jak je možné, že je voda červená? Krvavě červená? Kudy voda teče a jak to, že teče stále a nikdy nezamrzá? Může někdo v blízkosti vodopádů přežít? To všechno jsou dosud nezodpovězené otázky, nad nimiž se vznáší rouška tajemství.

Zdroj: Youtube

Nezamrzá a její barva děsí

Voda proudící ledovcem by zákonitě měla zmrznout, jelikož její průměrná teplota je minus 17 stupňů. Důvodem, že se tak neděje, by mohlo být právě její záhadné červenohnědé zbarvení, jež dalo celému fenoménu název.

Krvavé vodopády poprvé je objevil Griffith Taylor v roce 1911, a později dostaly krvavé vodopády jeho jmény, Taylorovy. Vědci se původně domnívali, že děsivou červeno-hnědou barvu způsobila aktivita červených řas, ale později se ukázalo, že “krvavý vodopád” vznikl díky oxidu železa, který se vytváří při rychlé oxidaci kovových mikročástic ve vodě.

K výzkumu vědci požívali radar, jenž ukázal, že pod ledovcem se rozprostírá složitá síť podledovcových slaných řek a jezero se slanou vodou, odkud právě oxid železnatý vytéká a je původcem děsivého zbarvení vody.

Fenomén extrémní slanosti

Vodu v krvavých vodopádech lze obecně charakterizovat vysokým obsahem soli. Pramení v místě vzdáleném několik kilometrů nad jezerem, jež bylo samo po dobu milionů let schováno pod 400 metrů hrubou vrstvou ledu. Možná i proto je tamější slanost vody až několikanásobně vyšší než v běžných oceánech.
Extrémní slanost samozřejmě ovlivnila i život - místní mikrobi se tak musely naučit žít v extrémních podmínkách, bez slunečního světla a kyslíku.

Vzorky vody odebrané z krvavých vodopádů odhalily světu unikátní druhy bakterií Thiomicrospira a Desulfocapsa, které se naučily ke svému životu používat sulfáty a železo.

Jak to, že voda v jezeře nezamrzá?

Ačkoli je teplota padající vody hluboko pod bodem mrazu, voda ve vodopádu ani v jezeře nikdy nezamrzá. Slaná voda v jezeře má nižší bod mrazu než voda sladká a uvolňuje teplo. Právě to je důvod, proč v některých místech led taje a tekoucí voda tvoří fenomenální vodopády.

Krvavé Tailorovy vodopády jsou tak jediným místem na světě s nejchladnějším ledovcem s neustále tekoucí vodou.

Sucha údolí Antarktidy, odkud červená voda prosakuje do ledem pokryté vodní plochy zvané Lake Bonney, je tak i nadále jedním z nejpřekvapivějších přírodních jevů.

O tomto fenoménu byl natočen i dokument, v němž pár reportérů cestuje do Suchých údolí, asi 60 mil od stanice McMurdo, kde se setká s mikrobioložkou Jill Mikucki a hydrogeologem Peterem Doranem, aby prozkoumali, proč ledovec vypadá tak, jak vypadá, a jak vypadá místní život.

Zdroje:

www.pbs.org

morezprav.cz

weta.org

www.wgbh.org