Začneme několika fakty. Niagarské vodopády jsou označením pro tři sousedící vodopády na řece Niagara (Horseshoe Falls, American Falls a Bridal Veil Falls). Dosahují výšky 52 a šířky 1200 metrů. Průtok vody je neskutečný. Udává se hodnota 5900 kubíků za vteřinu. Pro srovnání: při ničivých povodních v roce 2002 bylo jako nejvyšší průtok Vltavy v Praze zmiňováno číslo 5300 kubíků. A víme všichni, jak to v hlavním městě vypadalo...

Nemusíte platit

Nejsou to ovšem čísla, za čím turisté na hranice USA a Kanady jezdí. Je to přírodní div a něco, co jinde neuvidí. Přitom kromě cesty, a v současné době také COVID-19 není potřeba řešit cokoliv speciálního.

Zajímavá je informace, že pokud chce člověk vidět jen dvaapadesátimetrový přírodní úkaz, nemusí platit vůbec nic. Snad jen parkování, pokud by přijel autem.

Pokud vám někdo vyprávěl, že na kanadskou stranu Niagar je problém se dostat, pak pravděpodobně není. Dá se tam bez potíží dojít po mostě Rainbow Bridge a udělat zase jiný druh fotky bez nutnosti stresovat se překonáním celnice.

Nádhera? Slabé slovo

Dobré je vědět, jaké má být počasí, a podle toho se přizpůsobit. Za dobrého počasí můžete vidět nepopsatelnou scenérii s mrakem vytvářeným srážlivostí vody a také duhu. V letních měsících není nutné mít cokoliv na převlečení, protože vše hned uschne. Navíc pláštěnky nutné pro plavbu do bezprostřední blízkosti padajících kubíků vody vám půjčí. V zimě je vše složitější, na druhou stranu se dají pořídit obrázky, které hned tak někdo jiný nemá.

Pak už stačí jen nechat se unést emocemi. Slovo nádhera je ještě hodně při zemi. Spíše se vloudí moderní výrazy jako strop, top nebo pecka. A to vše bez zbytečného návalu lidí.

VĚDĚLI JSTE, ŽE...

  • Kromě krásy a turistické atrakce jsou vodopády významným zdrojem elektrické energie.
  • Dříve v oblasti Niagarských vodopádů žily indiánské kmeny.
  • Původně bylo hlavním městem oblasti Niagara on the Lake, dnes je to St. Catharines.
  • Pod kanadskou podkovou je proražen tunel od budování první hydroelektrárny, na jejíž stavbě se podílel Nikola Tesla. Ten má na americké straně velkou sochu.
  • Atrakcí je i stezka Cave Of The Winds vedoucí na americké straně po speciálně vybudovaných lávkách až pod vodopády (viz foto vpravo nahoře).