Zdá se, jako by se návštěvníci, kteří zavítají k této architektonické pozoruhodnosti, ocitli v docela jiném světě a také čase. Severní region Portugalska se ale nikam neposunul, to si jen majitel prazvláštní stavby pohrál s fantazií, kterou se rozhodl realizovat. A tak vznikl dům, který mu někteří záviděli a jiný nad ním jen nevěřícně kroutili hlavou. Mnoho stavebního materiálu totiž jeho autor nepotřeboval. Stačily “jen” čtyři rozměrné balvany, lépe řečeno kusy skály. Ty už na místě stály, a tak se stavitel mohl postarat jen o střechu a vnitřní vybavení svého nového víkendového sídla.

Soukromí zničili filmaři

Díky svojí přírodní podobě by byl dům v krajině poměrně snadno přehlédnutelný, ale přesto k němu neustále proudí doslova davy turistů. Prvně se o jeho popularitu postarala světová média, po nichž už následovali filmaři. Právě ti sem zasadili část děje filmu Měsíc, a to již dokonalo dílo zkázy. Veškeré soukromí a klid, které si stavitel vysnil, byly pryč. Dnes je tento unikátní kamenný dům proměněný v malé muzeum. Přesto, že bychom v něm jen marně hledali elektrické rozvody a další moderní prvky, je i přes svůj trochu nešťastný turistický osud celkem bez problémů obyvatelný. Alespoň na víkendový pobyt je doslova jako dělaný.

Bez elektřiny, ale pohodlný

Dvoupatrový prostor uvnitř masivních přírodou vystavěných zdí je zařízen poměrně útulně. V přízemí bychom našli obývací kuchyň a po zdolání dřevěného schodiště také ložnici v prvním patře. Koupelnu uvnitř netradiční budovy sice hledat ani nemusíme, zato se její první majitel postaral o luxus možnosti relaxace ve venkovním bazénu. I ten působí v krajině zcela přirozeně. Zástupy zvědavců však zničili jakékoliv soukromí, a tak měl jen málokdo chuť se tady nyní koupat.

Zdroj: Youtube

Nikde není bezpečno

Soukromí ale není to jediné, o co dům v průběhu své existence přišel. Jeho poloha daleko od civilizace bohužel láká také vandaly, kteří se na něm již několikrát důkladně vyřádili. Rozbitá okna přitom byla tím nejmenším problémem. Noví majitelé se proto rozhodli učinit rázné kroky a okna i dveře pro jistotu osadili neprůstřelným sklem.

I když si tady turisté, obdivovatelé netradiční architektury ani milovníci ticha stále ještě nezničené přírody příliš klidu neužijí, určitě stojí za to tuto obdivuhodnost navštívit. Najdeme ji v pohoří Fafe mezi obcemi Fafe a Celerico de Basto.

Zdroje: mybestplaces, vanillamagazine, wikipedia