Edmundova soutěska je součástí jednoho z nejkrásnějších přírodních parků naší republiky, Českého Švýcarska na samé hranici s Německem. Turisté zde najdou nespočet unikátních a dechberoucích geologických útvarů, mezi nimiž se vyjímá také tajemná Edmundova soutěska. Divoká krása těchto míst musí uchvátit každého, kdo sem vstoupí. Klaustrofobiky je ale potřeba varovat – jde o jednu z nejhlubších a zároveň nejužších soutěsek, které bychom nejen právě v Českém Švýcarsku, ale i v republice, mohli najít.

Jen na lodičce

Zajímavostí této soutěsky, která ve většině lidí vyvolává zvláštní a neopakovatelné pocity, je také skutečnost, že jedinou možností, jak tento úsek cesty mezi malebnými pískovcovými skalami Hřenska překonat, je plavba na lodičce po tudy protékající říčce Kamenici. To potěší nejen děti, ale také dospělé a navíc je možné se od místního znalce, který turisty soutěskou proveze, dozvědět mnohé informace o tamní fauně, flóře i historii.

Co bychom tu nečekali?

Botaniky, a to i ty amatérské, určitě zaujme skutečnost, že se tady, v údolí Hřenska, výborně daří rostlinám, které bychom v běžných případech našli spíše ve vyšších horských polohách. Je to možné díky klimatickému jevu, kdy se u dna soutěsky koncentruje studený vzduch, který vytváří ideální podmínky pro růst chladnomilných rostlin. Zoologové zase ocení početné populace ledňáčků, vydry říční, netopýra vodního nebo čápa černého a mnoha dalších ptáků i savců.

Místní z té krásy radost neměli

Zatímco dnes sem jezdí turisté z celé republiky i ze zahraničí, aby se pokochali krásou této i dalších místních soutěsek, v minulosti tato místa přidělávala místním jen samé problémy. Stávaly se jen těžko překonatelnými překážkami při každodenních cestách za prací nebo třeba při plavení dřeva z výše položených míst. Jednoho dne se ale majitel místního panství, po němž je soutěska dnes také pojmenována, kníže Edmund Clary-Aldringen rozhodl udělat většině nepříjemností v těchto místech rázný konec. Zdejší lidé na to ale nestačili, bylo potřeba zajistit zahraniční odborníky, což – jak se brzy ukázalo – byla správná cesta.

Zdroj: Youtube

Požár způsobil vážné problémy

Edmundova soutěska byla pro turisty i místní již řádně upravena a opatřena například výletní restaurací a dalšími místy ke krátkému odpočinku, v květnu roku 1890. V tomto roce se ale budeme moci jen těšit na další turistickou sezónu, protože tato soutěska zůstane po loňském ničivém požáru pro jistotu a z důvodu nutné likvidace jeho následků uzavřena. Rozhodně bychom si ale toto místo měli připsat na seznam těch, které nesmíme v budoucnu na svých cestách po republice minout.

Zdroje: ceskesvycarsko, decinsky.denik, ceskatelevize