Městu, kde žije asi sto tisíc obyvatel, by se s klidem dalo přezdívat malá Praha. Podobnost s českou metropolí je totiž zřejmá. Olomouc má druhou největší památkovou rezervaci v ČR, místní Univerzita Palackého je druhá nejstarší... Ano, hádáte správně, v obou případech po Praze. Nachází se zde také orloj nebo Václavské náměstí.

Rovněž historie tato města až nečekaně propojuje. Za vlády Lucemburků se Olomouc stala hlavním městem Moravy a tedy protipólem Prahy, v začátcích 14. století tady sídlil pozdější císař a největší Čech Karel IV., který zanechal tak velkou stopu v hlavním městě ČR. Rovněž olomoucké biskupství (dnes arcibiskupství) ustanovil papež oddělením z pražské diecéze.

Ale zpět z vrstvami prachu zanesených příběhů do současnosti. Centrum Olomouce je obklopeno rameny řeky Moravy a tvoří ho Horní a Dolní náměstí. Při toulkách po nich uvidíte nejvýznamnější stavby.

Chloubou Horního náměstí je sloup Nejsvětější Trojice z počátku 18. století, který je zařazen mezi světové dědictví UNESCO. Dál tu stojí radnice se 75 metrů vysokou vyhlídkovou věží, tři kašny a vlastně každá budova lemující dlážděné prostranství má historický význam!

Na Václavském náměstí najdete Arcidiecézní muzeum, jediné svého druhu v ČR. Stráž nad městem drží katedrála sv. Václava a znovu se nabízí srovnání s Prahou. Panoramatickou dominantou metropole je totiž svatý Vít, největší katedrála v Čechách – to olomoucký svatý Václav má nejvyšší věže na Moravě.

Olomouc byla za časů Marie Terezie pevností, kterou chránily hradby. Ty ale vlivem růstu církevní moci zmizely a na jejich místě vznikly rozlehlé parky. Počasí sice přímo nevybízí k procházkám, ale kdo se teple obleče, užije si neopakovatelnou podzimní atmosféru přírody. K dispozici je 47 hektarů travnatých ploch obklopujících historické jádro...

LEGENDY...

Tvarůžky

Proslulé smrduté olomoucké tvarůžky, známé také jako syrečky, se „rodí" v Lošticích, městečku ležícím asi 30 km severozápadně od Olomouce. Jsou vyráběny z hmoty kysaného tvarohu a soli a teprve po týdnech zrání se objevuje nažloutlý maz. V Lošticích lze navštívit Muzeum olomouckých tvarůžků.

ZOO

Nejnavštěvovanějším místem v Olomouckém kraji je právě zoo Olomouc na Svatém Kopečku. Zahrada s více než padesátiletou historií a nabízí víc než 200 druhů zvířat a také krásný výhled na celý areál z třicetimetrové rozhledny.

Orloj

Olomoucký orloj je součástí severní stěny radnice, kde se nachází od 15. století. Před zničením při 2. světové válce byl více podobný pražskému orloji, díky kompletní rekonstrukci se jedná o jedny z mála astronomických hodin na světě. Mozaika, na které je umístěn, znázorňuje jízdu králů, dělníka a chemika.