Už i jenom tato geografická výjimečnost předurčuje Mrtvé moře k zájmu cestovatelů. Pohnutek k jeho prozkoumání je ale mnohem víc. Co člověk, to důvod. My vám přinášíme tři, na kterých by se s námi většina návštěvníků zřejmě shodla.

Důvod první: Jedinečný ekosystém

Nejen zážitky, které si od Mrtvého moře odvezete, jsou neopakovatelné. Stejným výrazem bychom mohli označit i zdejší přírodní podmínky. Tou nejzajímavější je vysoká salinita vody. Způsobuje, že se můžete na hladině jezera vznášet „ve stavu beztíže” a číst si u toho třeba noviny. Voda je tak hustá, že i otočení na břicho vás bude stát slušnou dávku úsilí a za žádnou cenu se tady nezvládnete utopit. Mrtvé moře totiž nezabíjí, ale léčí – pohybové problémy nebo například lupénku. I když ryby a jiné organismy by s námi asi nesouhlasily, je by takhle slaná voda zabila hned. Proto tady kromě některých bakterií nenajdete žádný život.

Důvod druhý: Omezená záruční lhůta

Mrtvé moře napájí řeka Jordán. Z té se ovšem na jejím horním toku odčerpává tolik vody, že jezero nezvládá dostatečně zásobovat, a to pomalu vysychá. Jeho hladina každý měsíc klesne o 6 cm, a pokud by to tímto tempem pokračovalo dál, do roku 2050 vyschne úplně. Proto by se mělo začít s budováním kanálu, kterým se bude do jezera přivádět voda z Rudého moře. Což by sice mohlo zabránit poklesu hladiny, ale na jedinečný ekosystém Mrtvého moře by to podle některých vědců mohlo mít fatální dopad.

Důvod třetí: Další zajímavosti v okolí

Když vás přestane bavit vznášet se na hladině, kochat se tyrkysovou vodou a užívat si bahenních procedur, můžete se vypravit objevovat okolí. Příležitostí tu budete mít dost. Nejvýraznějším z okolních turistických cílů je 3 kilometry vzdálená pevnost Masada. Je zapsaná na seznamu památek UNESCO a až k ní můžete vyjet lanovkou. Pevnost nechal vystavět Herodes a sloužila jako obrana před Římany. Dnes si z ní užijete nádherné výhledy na Mrtvé moře a okolní přírodní rezervaci. Ta se rozkládá na obou stranách jezera a vznikla díky vysokému počtu rostlinných a živočišných druhů, na které tu můžete narazit. Jenom ptáků tu žijí stovky druhů, z větších zvířat třeba velbloudi, kozorožci nebo levharti.