Kuchyně po vzoru neandertálců

Ke zjištění, jak to s vařením v době neandrtálců skutečně bylo, dopomohla vědcům analýza zuhelnatělých zbytků jídla, která našli. První zbytky pocházely z jeskyně Shanidar nacházející se v iráckém pohoří Zagros a druhé zuhelnatělé zbytky vědci objevili v jeskyni Franchthi v Řecku.

Díky tomu vědci získali ucelenější představu o tom, jak naši předchůdci, neandrtálci, svá jídla připravovali. Vědci dospěli k závěru, že pravěké vaření bylo složitým procesem, který zahrnoval nejrůznější druhy přísad a poměrně složité postupy kulinářského umění.

"Naše nálezy jsou prvním skutečným důkazem komplexního vaření - a tedy i kultury stravování - u neandrtálců," uvedl Chris Hunt, odborník na kulturní paleoekologii z Liverpool John Moores University a koordinátor vykopávek.

Zbytky potravy, kterou vědci objevili v Iráku v jeskyni Shanidar a také v řecké jeskyni Franchthi, dopomohly k získání ucelené představy o kulinářství v tomto prastarém časovém období. Vědci zde objevili i zuhelnatělé zbytky potravy raně moderních lidí.

Ačkoliv je stáří zbytků rozlišné, vědcům se podařilo v obou jeskyních identifikovat podobné druhy rostlin a kulinářských postupů, které neandrtálci při vaření používali. "Nalezené zbytky jsou důkazem, že obě tyto skupiny lidí vykazovaly společnou kulturu stravování," uvedla Ceren Kabukcu, archeobotanička z Liverpoolské univerzity a hlavní autorka studie.

Vynikající pokrm z pravěku

Podle výzkumu, které vědci na obou místech provedli, se ukázalo, že neandrtálci i raně moderní lidé přijímali komplexní stravu. Kromě dostatečného množství bílkovin jedli také velké množství rostlinné stravy. Ta se lišila v závislosti na místě, kde žili.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Kdekdo by předpokládal, že lidé z dob dávno minulých během vaření nijak nevynikali. Podle vědců to není pravda. Tito lidé disponovali celou řadou triků, které činily jejich stravu pestřejší a chutnější. Již tehdy lidem očividně záleželo na tom, aby kromě nasycení jídlo uspokojilo také chuťové pohárky.

Neandrtálci i raně moderní lidé často kombinovali ořechy s luštěninami nebo dochucovaly maso divokou hořčicí.

Související články

Aby Hunt a jeho kolegové lépe pronikli do tajů pravěkého vaření, připravili pokrm po vzoru neandrtálců. Dokonce k němu použily semena, vyskytující se v blízkosti jedné z jeskyň. Výsledek byl překvapivý. "Vznikla jakási placka chutí podobná chlebu, na které jsme si skutečně pochutnali," dodal Hunt.

Recept pravěkého chleba si můžete připravit i doma. Namočte přes noc hrst sušených fazolí a pšenice špaldy. Poté vše propláchněte a rozmělněte na hrubou kaši. Přidejte mandle či pistácie a hořčičná semínka. Přidejte vodu, aby vznikla kaše. Tu tvarujte do placiček a dejte na 10 minut péct.

www.theguardian.com, www.realclearscience.com, www.nationalgeographic.com