Bermudský trojúhelník je tajemná oblast v Atlantickém oceánu mezi Floridou, Portorikem a Bermudským souostrovím. Svými záhadnými zmizeními děsí už dlouhou dobu lidstvo. Vraky lodí, letadel a ani pasažéři se nikdy nenašli.

Piloti hlásí, že nad Bermudským trojúhelníkem z ničeho nic přestanou fungovat přístroje, ručička kompasu se točí stále dokola, anebo že let trvá delší dobu, než je obvyklé. Někteří lidé prý zase s úžasem pozorují tajemná světla na obloze i pod vodní hladinou.

Jako první zmizely letky, a dokonce i jedno z pátracích letadel

Záhada Bermudského trojúhelníku začala 5. prosince 1945. Pět amerických bombardérů Grumman TBF Avenger z letky č. 19 se z vojenské základny na Floridě vzneslo na běžný cvičný let. Jejich úkolem bylo nacvičit bombardování a vrátit se. To se ale bohužel nestalo. Základna později uvedla, že piloti hlásili podivné chování kompasu. Velitel Charles Tailor vydal příkaz letět dál a když jim dojde palivo, přistát na moři. Jenže letka se základnou ztratila spojení, a tak bylo okamžitě zahájeno rozsáhlé pátrání. Žádný z pěti bombardérů a ani jediného pilota nenašli. Naopak se stala ještě jedna šokující událost! Záhadně zmizelo jedno z letadel, které bylo zapojeno do pátrací akce. Mělo na palubě 13 členů posádky a ani tento vrak se dodnes nepodařilo najít.

Od této chvíle se začalo objevovat jedno záhadné zmizení za druhým:

1781 – Loď Saratoga s třináctičlennou posádkou.

1918 – Americká nákladní loď Cyclops s 306 muži na palubě.

1948 – Dopravní letadlo Star Tiger, 29 lidí na palubě.

1949 – Letadlo Star Ariel mizí ve stejném místě s 20 lidmi.

1954 – Letoun amerických námořních sil se 42 lidmi mizí poté, co oznámil, že se setkal s neznámou silou.

1963 – Tanker Mary Sulphur Queen s nákladem síry a 39 členy posádky. Nalezly se jen dvě záchranné vesty.

Bermudský trojúhelník si vysloužil kvůli své pověsti nepěkné přezdívky jako například „hřbitov Atlantiku", „předpeklí zatracenců" nebo „moře voodoo". Tato prokletá oblast je také známá pod názvem „Ďábelský trojúhelník".

Záhadologové mají jasno! Můžou za to mimozemšťani nebo cestování v čase

Moře východně od Floridy má pověst nebezpečného místa. Láká jak seriózní vědce, tak i záhadology. Jedním z poněkud fantastických vysvětlení tajemných zmizení, ke kterým dochází v Bermudském trojúhelníku, je návštěva kosmických lodí mimozemšťanů. Podle různých záhadologů mají unášet lidi, aby je mohli zkoumat. Někdo dokonce říká, že viděl UFO vlétnout do moře a nebo z něj naopak vylétnout. Další teorie hovoří o zmizení v čase. Toto tvrzení je založené na události z 4. prosince 1970, kdy Bruce Gernon ml. spolu se svým otcem v malém sportovním letadle vzlétli z ostrova Andros. Zamířili na Floridu a náhle je obklopil zvláštní, záhadný mrak. Měl zářivé stěny s malými obláčky, které uvnitř něj kroužily ve směru hodinových ručiček. Když pilot na konci zvláštního mraku uviděl otvor, nabral rychlost a vyletěl z něj. Jenže zjistil, že je už u cíle, přitom mu takový let normálně trvá o půl hodiny déle. Prošli snad Bruce a jeho otec časovou smyčkou? I piloti jiných letadel mluví o zvláštních časových posunech, a dokonce také řídící věže se setkávají s tím, že letadlo zmizí z radaru a objeví se až po dlouhé době.

Existují i přízemnější teorie, kterými by se daly záhady vysvětlit

Zatímco záhadologové si lámou hlavu s různými science fiction scénáři, vědci mají pro tajemné jevy v Bermudském trojúhelníku poněkud obyčejnější vysvětlení. Je možné, že za vším stojí magnetické anomálie anebo Golfský proud, pomořská řeka široká až 80 km, protékající rychlostí až 4 metry za sekundu.

Je možné, že za vším stojí metan

Jedna z posledních hypotéz, podepřená simulacemi, mluví o velkých bublinách metanu. Když se metan uvolní, směřuje nahoru k hladině. Protože je metan lehčí než voda, bubliny stoupají nahoru vysokou rychlostí – jakmile je na hladině nějaká loď, která vpluje do magické bubliny, klesá bez šance dolů.

Které teorii uvěříte vy?

ZDROJE:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/katastrofy-v-bermudskem-trojuhelniku

https://www.idnes.cz/technet/technika/zahada-bermudskeho-trojuhelniku

https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/bermudsky-trojuhelnik

https://enigmaplus.cz/posledni-teorie-o-bermudskem-trojuhelniku