V Jižní Africe sice najdete na více než 100 000 kamenných ruin, Adamův kalendář je ale jediným příkladem plně fungujícího megalitického kamenného kalendáře na světě, který je do značné míry neporušen. Jedná se o kamenný kruh připomínající Stonehenge, nalezený celkem nedávno v roce 2003. Afričtí stařešinové místo prý znali a nazývali ho „Místo zrození Slunce“.

Velmi šťastný objev jen díky letecké nehodě

Tak úžasný a zajímavý monument, kterým Adamův kalendář bezesporu je, se podařilo najít díky letecké nehodě. Na místo upozornil jihoafrický pilot Johan Heine, který se už dlouho zajímal o podivné kruhové kamenné struktury, roztroušené po celém regionu, když jeden z jeho pilotů blízko Adamova kalendáře ztroskotal. Vydal se ho hledat a našel ohromný kruh postavený z velkých kamenů. Po chvíli si uvědomil, že megality jsou v přesné symetrii se severem, jihem, východem a západem, stejně jako s rovnodenností a slunovraty. Po týdnech a měsících zkoumání si pilot uvědomil, že má před sebou s největší pravděpodobností prastarý kamenný kalendář. I dnes je možné určit každý den v roce pohybem stínu na rovném povrchu kamene ve středu konstrukce.

Jak vědci dokázali vypočítat stáří megalitického kalendáře?

Kamenný kruh nacházející se v provincii Mpumalanga v JAR má průměr asi 30 m a podle některých zpráv bylo jeho stáří odhadnuto na více než 75 000 let. Jak se k tomuto číslu došlo? První výpočty stáří kalendáře se uskutečnili na základě vzestupu souhvězdí Orionu. Země kolísá kolem své osy, takže hvězdy a souhvězdí mění svůj úhel na noční obloze cyklicky. Tento cyklus se završuje přibližně každých 26 000 let. Právě díky těmto faktům bylo zprvu stanoveno stáří kalendáře na nejméně 75 000 let. Jenže v roce 2009 došlo k novým výpočtům a podle nich by měl být kalendář mnohem starší! Věk byl odhadnut na nejméně 160 000 let. Tentokrát se totiž nepočítalo pouze se vzestupem Orionu ale také s erozí, která některé kusy kamenů značně poškodila.

Stáří kalendáře je jedinou zodpovězenou otázkou

Jde o jeden z největších objevů starověkých nalezišť ve 21. století. Vzhledem k tomu, že jsou vědci svým způsobem teprve na začátku cesty, je stáří kalendáře jen jedinou podloženou konkrétnější informací. Záhad, které Adamův kalendář obklopují, je celá řada. Stále se spekuluje nad tím, která civilizace stojí za jeho vybudováním nebo jak je možné, že lidé dokázali kalendář sestavit s takovou přesností a jaké nástroje k tomu použili. Díky chytrým technologiím ale můžeme věřit tomu, že je jen otázkou času, než budou veškeré otázky ohledně Adamova kalendáře zodpovězeny.

ZDROJE:

https://www.topmagazine.cz/adamuv-kalendar

https://www.suenee.cz/100-000-let-stare-ruiny

https://morezprav.cz/mix/zahada-v-horach-afriky