Termíny se prostě musí dodržovat, tedy zvlášť v Číně, když se blíží dokončení projektu a za dveřmi jsou soudruzi, kteří jedou na kontrolu. Pak se může stát i to, co by asi čekal jen málokdo. Z plánovaného běžeckého oválu se pro urychlení prací zkrátka stane běžecký obdélník. Namalovat rovné čáry a spojit je pod úhlem devadesáti stupňů je totiž rychlejší, než počítat a konstruovat patřičnou křivku.

Dohnali a předehnali čas

Na tento neuvěřitelný nápad přišli v provincii Heilongjiang na severovýchodě Číny, kde právě dokončovali rekonstrukci rozsáhlého sportovního stadionu Tonghe County. Ne vždy se ale všechno daří podle předem stanoveného harmonogramu, a tak se i tady stalo, že se manažeři dostali do několikadenního skluzu. My jsme na takovou situaci zvyklí, ale čínští sportovní funkcionáři, kteří nesmlouvavě dbají na všechna pravidla, by asi shovívaví nebyli.

Kolem krása, ale běžecký obdélník se nepovedl

Celá rekonstrukce se podle mnoha názorů opravdu povedla. Od nových sedaček pro diváky až po zázemí pro sportovce nebo úpravu okolí sportovišť – až na tu jednu “drobnou” chybičku. Vytočit zatáčku není jednoduché ani pro zkušeného sportovce, natož pro běžné místní obyvatele, kteří byli pozváni, aby před návštěvou z vyšších míst na kameru ukázali, jak se jim nový stadion líbí a jak rádi na něm budou sportovat.

Výsměch na sociálních sítích

Zatímco manažeři dělali co mohli, jen aby vyhověli požadavkům svých nadřízených a dokončení rekonstrukce urychlili jak jen to šlo nejvíc, očekávaného vděku se celkem logicky nedočkali. Vyhnuli se možná postihům v práci, ale na sociálních sítích se stali doslova terčem posměchu, když se jejich uživatelé do neotřeného designu běžecké dráhy i do jejích tvůrců ostře opřeli. Brzy se k nim přidali i odborníci, mezi nimi i lékaři a fyzioterapeuté, kteří tvrdí, že takový tvar dráhy může být pro tělo dokonce nebezpečný. Sportovec, který by se chtěl skutečně držet naznačených čar, by musel v rozích obdélníků razantně zpomalit, což spolu s pravoúhlou zatáčkou neúměrně zatěžuje organismus.

Zdroj: Youtube

Čekají na příkaz z vyšších míst

I když všichni vědí, že tohle řešení rozhodně není ideální a ani částečně praktické, nikdo netuší, jak s takovou běžeckou tratí nyní naložit. Využitelná v podstatě není, ale prozatím nepřišel žádný příkaz k jejímu přemalování. A bez příkazu z vyšších míst se (nejen) v Číně nic tak snadno nepohne. Je tedy pravděpodobné, že se budou sportovci i nadále muset vyrovnávat s tréninky na běžeckém obdélníku, jediném stadionu svého druhu na celém světě. O takovou jedinečnost ale asi stojí jen málokdo.

Zdroje: asiaone, thatsmags, dailymails