Vodopády Detian

Na jihu, přímo na samé hranici s Vietnamem, se nachází slavný soubor vodopádů Detian (ve Vietnamu Ban Gioc). Tyto vodopády jsou přes 200 metrů široké a padají ve třech stupních do hloubky 60 metrů. Různé množství vody způsobuje, že čtvrté největší vodopády světa jsou každý rok jiné.

Duhové hory

Opravdu si z vás neděláme blázny a nevybarvili jsme toto pohoří v počítači. Geologický park Zhangye Danxia Landform na severu Číny je zapsán na seznamu UNESCO, protože cca 40 km2 připomíná daleko víc Mars než Zemi. Vrstvy načervenalého pískovce a dalších minerálů se formovaly miliony let a zohýbaly je tektonické desky.

Uvítací jezírka

Oblast Chuang-lung, jak jinak než hájená díky zařazení do UNESCO, se nachází na severu rozlehlé země. Žije zde třeba přísně chráněná panda velká a nejfotografovanějším místem jsou bezesporu Uvítací jezírka, což je 350 na sebe navazujících kalcitových (minerál) bazénků.

Jezero tisíce ostrovů

Na východě, jen asi 250 km od Šanghaje, se skrývá Jezero tisíce ostrovů. I když sloveso „skrývá" není tak úplně přesné. Tato vodní plocha o rozloze 573 km2 (tedy větší než Praha) je člověkem vytvořená a turisticky atraktivní. Z vodní hladiny vykukuje opravdu přes tisíc ostrovů a voda slouží k výrobě minerálky Nongfu Spring.

Červená pláž

Na severovýchodním pobřeží poblíž města Pchan-ťin se nachází možná nejkouzelnější pláž na světě. Ale nezdobí ji bělostný písek ani tyrkysová voda... Červená pláž neboli Red Beach se zjeví vždy na podzim v deltě řeky Liao-che a je součástí největšího mokřadu na světě. Koncem roku se tu mořská řasa díky slané půdě zbarví do ruda.

Modrá řeka

Nejdelší řeka Číny, celého kontinentu a třetí největší na světě. To vše je Jang-c'-ťiang známá také jako Modrá řeka. Tento veletok měří 6300 km a krom kontroverzní přehrady Tři soutěsky je jejím nejznámějším místem právě tenhle meandr jako namalovaný štětcem krajinkáře.

Wu-ling-jüan

Na jihovýchodě Číny se nachází pohoří Tianzi, což v překladu znamená syn z nebe. Při pohledu na přírodní krajinu Wu-ling-jüan tento název záhy pochopíte. Hubené pískovcové krasové útvary dosahující výšky až 200 metrů jsou zapsané na seznamu UNESCO.

Jeskyně Maiji

Poblíž třímilionového města Tchien-šuej (na čínské poměry spíš městečka) míří turisté, kteří chtějí spatřit jeskyně Maiji. V lesích střední Číny jakoby nic stojí soubor 194 jeskyní, který je čtvrtý největší v nejlidnatějším státě. Tento kouzelný vrch pamatuje historii starou 1500 let a je muzeem buddhistických soch, kterých ukrývá 7200!