Mercury se narodil 5. září 1946 jako Farrokh Bulsara ve městě Stone Town v tehdejším britském protektorátu na ostrově Zanzibar. Jeho rodiči byli indičtí Pársové, tedy vyznavači prastarého náboženství zoroastrismu. Farrokhovi bylo osm let, když ho rodiče přivedli do chrámu.

Bulsarovi utekli ze Zanzibaru v roce 1964, jelikož se báli o vlastní život. Tehdy na Zanzibaru vypukla levicová revoluce, po které byli pronásledováni a vražděni místní lidé arabského a jihoasijského původu. K zoroastrismu se Farrokh hlásil i poté, co se přestěhoval na Britské ostrovy, přejmenoval se na Freddieho Mercuryho a stal se slavnou hudební ikonou.

Zoroastrismus vychází z učení proroka Zarathuštry, jehož centrem je víra v Ahura Mazdu, Pána moudrosti, dobrého, spravedlivého boha. Celý život je podle zoroastriánů soubojem mezi dobrem a zlem, mezi silami bytosti Spenta Mainju coby představitele dobra a silami Angry Mainju, proponenta zla. Právě kvůli nim se na světě objevují pozitivní a negativní síly, a právě mezi nimi má člověk povinnost si vybrat.

Pársové byli uprchlíky, kteří v 10. století emigrovali z Persie, dnešního Íránu, v důsledku muslimských perzekucí většinou do Indie. V této asijské zemi patří v současnosti k nejvzdělanějším a nejbohatším komunitám. Trpí však velmi nízkou porodností. Jejich počet v Indii poklesl na 57 tisíc, a jak píše agentura BBC, ztenčuje se každým dnem. Každé desetiletí jich ubývá o dvanáct procent.

Proč Pársové vymírají?

Za stále snižující se počet Pársů může zejména bohatství. Mladíci, jenž vyznávají tuto víru zkrátka nemusí díky finanční zajištěnosti nic dělat, a to odrazuje ambiciózní, vzdělané a aktivní ženy, které jimi pohrdají. Pársijské ženy jsou na rozdíl od mužů velmi podnikavé a musejí se otáčet. „Tvrdě jsem pracovala, abych se dostala, kde teď jsem,“ líčila šestadvacetiletá asistentka manažera Jet Air Tours Diana Besania, proč si po svém boku nedovede představit zahálčivého muže. Její známá Dala pouze přikyvuje: „Je nemožné vycházet s někým, kdo není také tak průbojný a není ani schopen udržet konverzaci. Potřebuju životního partnera, ne někoho, o koho se budu muset v obtížné situaci starat jako o dítě.“

Tento problém vede k tomu, že si ženy vybírají životní partnery mimo svou komunitu a Pársové se je snaží zkrotit diskriminací. Je to jednoduché… Když se ožení s nepársijskou družkou muž, mají jeho potomci právo na to přistoupit na víru. Pokud je to ale naopak, je dětem ono právo upřeno.

Jak se mrtví Parsové pohřbívají?

Pársové až do dnešní doby zachovávají specifický pohřební rituál na věžích mlčení. Jelikož kvůli víře musejí zachovat čistotu tří uctívaných živlů, ohně, půdy a vody, nebožtíky nepohřbívají. Mrtvé tělo je podle nich považováno za nečisté, tudíž ho není možné ani pohřbít, aby neznečistilo zemi, ani spálit, aby neznečistilo oheň. Z toho důvodu je odneseno na kruhovou věž, kde je necháno napospas supům. Až ptáci sežerou maso a slunce vybělí kosti, jsou ostatky smeteny do otvoru uprostřed stavby.

Ani Mercury nemá svůj hrob

Uznávaný zpěvák Freddie Mercury zemřel 24. listopadu 1991 na následky zápalu plic a nemoci AIDS. Jeho pohřeb, který se uskutečnil v krematoriu v západním Londýně o tři dny později, byl výjimečný i tím, že jej vedl zoroastriánský kněz. „Freddie byl Párs a byl na to hrdý, nebyl ale nijak nábožensky založený,“ komentovala jeho vztah s rodnou komunitou matka. Vůdce zoroastriánů ve Velké Británii po Mercuryho smrti v roce 1991 uvedl, že neví, že by Mercury, kdy byl v jejich středisku.

A právě protože Freddie patřil po rodičích ke starobylému náboženství pársismus, nemá hrob! Před osmi lety objevil jeden jeho fanoušek na rozptylové loučce hřibitova Kensal Green v západním Londýně bronzovou cedulku s nápisem s láskou vzpomínáme na Farrokh Bulsaru. Věnování bylo podepsáno jen iniciálou M. Britská média psala, že právě toto by mohlo být místo posledního zpěvákova odpočinku. Cedulka zakrátko zmizela...

Zdroje: www.idnes.cz, stars24.cz, www.reflex.cz