Pevnosti Maunsell, Velká Británie

Ozbrojené věže postavené v ústí řek Temže a Mersey za druhé světové války sloužily na obranu Velké Británie. Z pevnosti byly vyřazeny v roce 1950 a poté sloužily k různým účelům – například jako sídlo pirátské rozhlasové stanice. Už o deset let později ale bylo místo prohlášeno za nebezpečné a opuštěno nadobro.

Divadlo v New Bedfordu, USA

Pompézní divadlo Orpheum, dříve známé též jako Majestic Opera, v americkém státě Massachusetts už dávno není tím, čím bývalo. Po padesáti letech existence (v roce 1962) padlo do rukou soukromého vlastníka a místo originálních představení či tance bylo chvíli skladištěm tabákových výrobků. Dnes jeho část slouží jako supermarket, většina ale zeje prázdnotou.

Zámek Miranda, Belgie

Stavba pojmenovaná také jako Chateau Noisy v oblasti Ardenu je neogotického původu a prošla si velmi zajímavými fázemi historie. Svého času ji obsadili fašisté, pak sloužila coby sirotčinec a tábor pro nemocné děti. Od roku 1991 je zámek opuštěný, protože bylo příliš nákladné jeho udržování. Neslavně se na něm podepsali také vandalové.

Městečko Pripjať, Ukrajina

Ukrajinské městečko bylo vybudováno až v roce 1970, aby sloužilo zaměstnancům neslavně proslulé jaderné elektrárny v Černobylu. A dál už tu hrůzu znáte... Od dubna 1986 patří oblast do tzv. uzavřené zóny a dostat se do ní dá jen na speciální povolení a se speciální výbavou.

Gulliverovo království, Japonsko

Zapomenutých či nepoužívaných a chátrajících zábavních parků jsou po světě desítky a my z nich vybíráme Gulliverovo království. Kdekdo by si řekl, že stavba poblíž hory Fudži bude mít dokonalé kulisy, ale má to jeden háček. Nedaleko je proslulý les Aokigahara, kde spáchaly sebevraždu desítky Japonců. Park pro nezájem návštěvníků zavřeli již po třech letech.

Starý mlýn, Itálie

Nádherně! Tak musel působit mlýn nedaleko italského města Sorrento v době, kdy byl plně funkční a produkce mouky jen kvetla. Nakonec bylo vše už v roce 1866 zastaveno vinou nadměrné vlhkosti v nejbližším okolí a kvůli hrozícímu nebezpečí. Aktuální fotografie mají sice také kouzlo, panenská krása z dřívějška je však ta tam...

Hotel del Salto, Kolumbie

Třicet kilometrů od kolumbijské metropole Bogoty jsou vodopády Tequendama platící díky výšce 157 metrů za ohromnou atrakci. V roce 1924 byl na protějším útesu vybudován luxusní Hotel Del Salto, odkud se měli bohatí turisté kochat neobyčejným výhledem. Jenže to už přes dvacet let nelze, objekt byl zavřen (prý z důvodu kontaminované vody v okolí) a od té doby se na jeho adresu snášejí až strašidelné historky.