Mazliví chlupáčci

První ze zaznamenaných případů neobvyklého chování medvědů popisuje pro Live Science ředitelka Ligy BEAR, střediska pro záchranu postižených medvědů, A. Bryantová: „Medvídě přišlo do školy, vešlo do třídy a sedlo si mezi děti. Chovalo se jako přítulný pejsek.“ O rok později, v roce 2019, zachytil na kameru snowboardista mladého medvěda, jak se snaží vylézt na snowboard. On i jeho přátelé ho hladili, medvídek snědl sendviče, kterým ho krmili. (viz video) „Medvědi, kteří se přiblíží k lidem a chovají se jako ochočení, představují pro lidi nebezpečí, není vyloučené, že se můžou nakazit“ uvedla ještě Bryantová. Před necelým rokem byl na korbě nákladního auta nalezen „ochočený“ medvídek, kterého lidé nakrmili, a pak usnul. Byl plný blech, značně podvyživený – vážil 21 kilo, ač by jeho váha měla být až 80 kilo. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu pak musel být utracen.

Co způsobuje nepřirozenou přítulnost?

Tito medvědi, kteří před člověkem ztratí svou přirozenou plachost, jsou v naprosté většině přibližně jeden rok stará medvíďata černých medvědů – baribalů. Matka tohoto druhu se o svá mláďata stará až do 18 měsíců, ale tato jsou opuštěná a nedokážou sami přežít. Medvědice nejspíš pudově vycítí, že něco není v pořádku a že nemají šanci přežít a opustí je. Jakou nemocí trpí? Veterináři zjistili, že se jedná o typ infekčního zánětu mozku. Nevědí, co však otok mozku způsobuje. Příčinou můžou být viry, bakterie, plísně, paraziti, autoimunitní reakce. Medvídci mají podivně zakloněnou hlavu, jsou otupělí, neteční, motají se v kruhu. Trpí i svalovými třesy a záchvaty. Jsou velmi hubení a pak uhynou.

Zdroj: Youtube

Pokusy o záchranu

Dvě medvíďata – „školáka“ a „snowboardistu“ se podařilo zachránit. Žijí v péči veterinářů v centru Liga BEAR, kde se daří udržet jejich nemoc pod kontrolou. Budou vyžadovat doživotní péči a do volné přírody se nikdy nevrátí. Většina nemocných baribálků takové štěstí nemá. Potkal je stejně smutný osud jako mládě z korby náklaďáku. Byla nutná eutanazie. Studie z konce roku 2020 u nich našla pět nových virů, ale zda některý z nich způsobuje otok mozku, se neví. Připouští se, že se může jednat o neznámý patogen. A proč způsobuje neobvyklé chování je záhadou. Případy této nemoci byly zaznamenány i v Nevadě. Ředitelka Bryantová však říká, že ač se neví, co nemoc způsobuje, zdá se, že není z medvěda na medvěda přenosná. „…je však neznámá a proto znepokojující,“ dodala. Veterináři se podle posledních údajů zatím příliš neobávali dopadů této nemoci na celkovou populaci medvědů černých. Ani „...dle mého názoru, není zatím toto onemocnění na vzestupu …“, řekla Bryantová.

Milovníci přírody budou souhlasit, že je to dobrá zpráva. Lze jen doufat, že má pravdu.

Zdroje: www.livescience.com, www.smithsonianmag.com