Mapa světa v roce 2100

Národní úřad pro oceán a atmosféru přišel s varováním, že neustále stoupající hladina moří může ohrozit lidstvo. Předpokládá se, že v roce 2100 se její nárůst zvýší až o 63 cm.

To by v konečném důsledku mohlo zcela změnit mapu světa. Část kontinentů by totiž navždy zmizela z povrchu zemského.

Pokud skutečně hladina moří vzroste na predikovanou úroveň, může nastat katastrofa enormních rozměrů. A to na celém světě. Vědci předpokládají, že by to postihlo více než 250 milionů obyvatel.

Řada lidí na všech kontinentech by se ocitla bez domova. Důvodem by byla ztráta jejich domoviny. Část kontinentů, tedy zemí, kde tito lidé žijí, by pohltila voda.

Zanikla by města, státy a šance na nápravu by se vytratila spolu s nimi. Řešení je nutné hledat dnes. Jedině tak lze této nemalé katastrofě zabránit.

"To, zda zmizí města nebo země, závisí na tom, zda jako lidé uděláme něco proti této hrozbě nyní," řekl Gerd Masselink, profesor pobřežní geomorfologie na univerzitě v Plymouthu ve Velké Británii.

Země v ohrožení

Pokud jako lidé společně nezabráníme nárůstu mořských hladin, ztratíme vše, co jsme budovali. Již dnes se například většina Nizozemska nachází pod úrovní mořské hladiny. Z tohoto důvodu NIzozemci pracují na pobřežní obraně doslova každý den. Je to jediná šance, jak o svou zemi nepřijít.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Nizozemsko však není jedinou ohroženou zemí. Daleko větší katastrofa hrozí Maledivám. Na 1200 maledivských korálových ostrovů, kde v současné době žije přibližně půl milionu lidí se může rychle vypařit z povrchu Země. Stačí, aby se hladina moří zvýšila o 45 cm.

Další ohroženou zemí je Kiribati. Malý ostrov uprostřed Tichého oceánu s přibližně 120 000 obyvateli. V případě, že se hladina moří zvýší jen o několik desítek cm, hrozí Kiribati ztráta dvou třetin svého území.

Díky zvyšující se hladině moří se také ztratilo nejméně 5 ze Šalamounových ostrovů. V současné době dalších 6 zažívá značný ústup pobřeží. Dá se říct, že většina tichomořských ostrovů je v návaznosti na vzrůstající hladinu moří ohrožená. Jediným pozitivem je, že jde o místa s poměrně malou populací.

Katastrofa enormních rozměrů hrozí Číně. Zemi, která je domovem pro více než 40 milionů lidí. Ohrožená je také Indie nebo Bangladéš.

earthlymission.com, www.insidermonkey.com, www.quora.com