Návštěvu lomů Velká a Malá Amerika, ale třeba i méně známého lomu Mexiko, můžeme spojit s výletem na nedaleký Karlštejn. Není to nic složitého, celou trasou provede turisty žlutá značka. I když je to ale velmi lákavé, musíme mít stále na paměti, že sestup do žádného z lomů není povolen, natož pak vstup do podzemních štol, taková cesta může být pokutována a hlavně jde o nebezpečný nápad, kterému se sice v případě některých lidí nedá zabránit, ale pak hrozí reálné riziko vážného úrazu. Vždyť také hned několik takových případů místní záchranáři řeší každým rokem. Riskovat se tady opravdu nevyplatí.

Jak to tam vypadá?

Lidská zvědavost je ale nekonečná, a tak se nepřestaneme ptát jak to vypadá v místech, do kterých nevidíme? Co se tedy vlastně skrývá v podzemí těchto bývalých vápencových lomů? Je toho hodně a je to zajímavé. Poměrně široké a vysoké tunely například v minulosti sloužily dokonce jako “dopravní tepny” pro nákladní automobily, které sem sjížděly, aby se do plně naložené místním vytěženým vápencem vracely do hutí na Kladně. Mimo to tyto šachty propojovaly jednotlivé lomy a umožňovaly tak nejen přesuny pracovníků, ale také potřebné techniky.

Trestanecký lom ovládali nacisté i komunisté


Zvláštností byly podzemní prostory dolu Mexiko, kterým jak za druhé světové války, tak i později v dobách procesů s odpůrci tehdejší oficiální politiky vládnoucí komunistické strany, prošlo mnoho nešťastných trestanců. Nejprve tento pracovní tábor spravovali nacisté, později spadal pod správu věznice Pankrác. Panovaly zde takové podmínky, že víc, než několik týdnů, tady vězni většinou nevydrželi a putovali odtud rovnou do nemocnice s těžce poškozeným zdravím. V současnosti je na hraně tohoto lomu umístěn památník, který utrpení více než tisícovky vězňů připomíná.

Jde o život!

Dnes jsou lomy uzavřené, vápenec se tady netěží, tedy i podzemní chodby dávno osiřely. Pokusit se je prozkoumat bez zkušeného průvodce, schváleného správou Chráněné krajinné oblasti Český kras, je však nejen zakázané, ale hlavně velmi nebezpečné. V jejich spleti je docela snadné brzy zabloudit a spoléhat na pomoc, přivolanou mobilem, rozhodně nikdo nemůže. Přesto se sem za jistých podmínek a hlavně po domluvě a s průvodcem, podívat můžeme.

Zdroj: Youtube

Zima, tma a bláto

Vstup do podzemí lomu je z nedaleké již nevyužívané továrenské haly. Pak už návštěvníky čeká poměrně náročná prohlídka temných prostor, osvětlovaných jen vlastními svítilnami. Navíc je třeba mít oblečení do chladu, který tady panuje po celý rok a také dobrou obuv, protože je zde vlhko a zem je pokryta blátem. Voda, pomalu, ale vytrvale odkapávající ze stropu umělých jeskyní dokonce již začíná pracovat na krasové výzdobě lomů.

Vzácné výjimky

Kromě oficiálně ohlášených turistů se do lomů dostanou i další lidé. Jde o potápěče, kteří ve zdejších až deset metrů hlubokých jezerech s křišťálově čistou vodou, trénují například různé postupy záchrany lidí a podobně. A pak jsou to také dobrovolníci, jež se přihlásí k úklidu zdejší přírody a za odměnu se mohou (samozřejmě s průvodcem) do podzemí tohoto českého světového unikátu také podívat.

Zdroje: kudyznudy, slapoty, regiony.rozhlas, lomy-amerika