Unikát Kamenné slunce

Nejsou to pouze turistické lokality a historické památky, které lze v České republice navštívit. Jedním z míst, které rozhodně stojí za návštěvu, je i národní přírodní památka Kamenné slunce.

Nachází se v Chráněné krajinné oblasti České středohoří. Předmětem ochrany je volně přístupný bývalý malý lom, jehož odkrytá část dokládá, že zde v minulosti probíhala výbušná sopečná činnost.

Je zde obnažená skalní stěna, na níž jsou patrné zvláštní struktury podobné dětským kresbám slunce. Právě odtud pak pochází název místa Kamenné slunce.

Lokalita Kamenného slunce je přístupná ze silnice mezi Hnojnicí a Košticemi. Nevede sem žádná značená stezka, ale i tak je tento geologický útvar dobře přístupný.

Předpokládá se, že přibližně v období třetihor na tomto území skutečně došlo k výbuchu sopky. Nikdy se z ní však nevylila láva. Z tohoto důvodu do místa výbuchu spadly úlomky jílu, které se následně promíchaly se sopečným prachem.

Jak se jíl v místě erupce ochlazoval, docházelo k jeho smrskávání a následnému popraskání. To, co vzniklo, dnes vypadá jako reliéf slunce. "Je to stěna, kde jsou rozmístěna taková jakoby sluníčka – to jsou jílovitá jádra cizích hornin a kolem je to paprskovitě rozpraskáno, takže to opravdu připomíná dětskou kresbu slunce i s těmi paprsky. Ta jílovitá jádra jsou spíše do hněda a okolní hornina je trošku světlejší," uvedl Jiří Kinský z Chráněné krajinné oblasti České středohoří.

Kamenné slunce objevil a definoval dr. Malkovský. Právě jeho přičiněním se lokalita v roce 1953 stala chráněnou krajinou oblastí.

Jinde na světě ho nenajdete

Místo, kde se Kamenné slunce nachází, je výjimečné nejen svým vzhledem, ale také svou jedinečností. Podle vědců se totiž podobné místo, připomínající slunce, nikde jinde na naší planetě nenachází.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Od roku 1992 je tato chráněná krajina navíc národní přírodní památkou. Lokalita je také zajímavým místem výskytu květeny, např. lnu rakouského či bělozářky liliovité.

Jádro Kamenného slunce tvoří balvany, které mají barvu cihel a ze kterých směřují paprsky doslova do všech světových stran.

Související články

Kamenné slunce zaujímá území o velikosti necelého jednoho hektaru a na jeho pahorku se nachází malebná step. Ta zde vznikla díky suchému podnebí s malým výskytem srážek. Právě z tohoto důvodu je místo ideálním prostředím pro růst suchomilné a teplomilné vegetace.

www.kudyznudy.cz, cesky.radio.cz, www.novinky.cz