www.quora.com, english.radio.cz, www.euro.cz

Rozbor DNA Čechů

Rozbor DNA Čechů provedla Česká národní genografická databáze. Ta zjistila, že slovanské geny má v sobě jen malé procento české populace. Zhruba 3 lidé z deseti se mohou pyšnit slovanskou krví. Předpokládá se, že naši prapředci byli mixem hned několika různých etnik.

Důvodem rozmanitosti DNA české populace je především fakt, že geografické umístění naší země bylo zastávkou nejrůznějších migrantů, a to jak z afrického kontinentu, tak z Blízkého východu. Na návštěvu k nám ale přišli také lovci mamutů a nesmíme samozřejmě vynechat Kelty.

Mísením několika rozličných etnik se pak utvořila populace, kterou je možné označit jako unikátní genetickou směsici. Možná nejrozmanitější, jakou v Evropě vůbec můžeme objevit. Tuto tezi potvrdila i Česká národní genografická databáze. Právě ta otestovala na pět tisíc Čechů, aby potvrdila, že slovanské krve máme jen málo.

Převaha krve maďarské

Jak se ukázalo, nejvíce máme maďarské krve. A to i přes to, že maďarština jako jazyk tomu českému příliš podobná není. Po Maďarech následuje spojitost se Slovinci, Slováky a Poláky.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Češi jsou tak více než Slované směsicí nejrůznějších skupin, které během posledních deseti tisíc let procházely středem evropského kontinentu. Vidina jediného prapředka v podobě praotce Čecha je tedy pravděpodobná pouze v případě, že i on sám byl směsicí hned několika etnik.

Důvodem migrace různých etnik je především změna klimatu, která se v době před deseti tisíci lety odehrála. Deset tisíc let zpátky došlo na evropském kontinentu k razantnímu oteplení. Změna klimatu pak způsobila tání ledu a celkové zlepšení životních podmínek.

Lidé tuto příležitost využili k rozptylu do různých částí střední Evropy s vidinou najít místo, které bude pro jejich život nejvhodnější. Dle vědců může právě tato teorie odpovědět na otázku, proč má mnoho Čechů geneticky blízko také k národům, jako jsou Albánci nebo dokonce lidé z Kavkazu.

Související články

Zhruba o tři tisíce let později pak na naše území zavítali pěstitelé obilí. Tito lidé pocházeli především z Balkánu. To ale nebyl konec mísení etnik. O dalších několik tisíc let později k nám zavítali dokonce Indoevropané.

Abychom byli schopní zjistit přesnou linii svých prapředků, musíme se obrátit na všechny mužské předchůdce. Nejpovolanějším způsobem, jak to zjistit, je využít test DNA-Y, který přesně zodpoví původ předků v přímé mužské linii.