Unavení a hladoví pocestní se ze svých cest nevracejí

Po skončení americké občanské války byli z území Labette v jihovýchodním Kansasu přestěhováni indiáni kmene Osage a půda v nevlídné krajině byla volně ponechána k novému osídlení. Brzy tam vznikla osada Cherryvale, kam se přistěhovala i rodina Benderových, která si otevřela obchůdek a hostinec. Šedesátiletý vysoký John byl nevrlý a zachmuřený, jeho o pět let mladší žena měla zlověstné oči a byla nepřátelská, lidé jí říkali ďáblice. Mladší John byl společenský, stále se však bezdůvodně smál, a tak nebyl považován za příliš chytrého. Dcera Kate, drobná usměvavá kráska, byla oblíbená. Krajinou kolem osady vedla drsná stezka. Cestující se zastavili, aby se v místím hostinci najedli a přespali. Hosty hostince už poté nikdo nikdy nespatřil. Pár ztracených zprvu nevyvolalo zděšení, předpokládalo se, že vyrazili dál na cestu, ale případů přibývalo a o zmizeních se začalo povídat. Cestovatelé se začali té stezce vyhýbat. Místní se sešli a rozhodli, že prohledají všechny usedlosti.

Hrůzné nálezy

Když skupina dobrovolníků dorazila do hostince, po Benderových nebylo ani stopy. V místnosti, ve které rodina bydlela, je překvapil podivný zápach. V podlaze objevili přibité padací dveře, díra pod ní byla plná sražené páchnoucí krve. Začali kopat v zahradě. V prohlubni s čerstvou hlínou našli hrůzný nález: mrtvé tělo s roztříštěnou lebkou a proříznutým krkem. Kopali tedy dál. Objevovali další a další mrtvé, celkem devět se stejným zraněním, včetně ženy, malé holčičky a lékaře, po kterých se usilovně pátralo. Holčička měla zlomenou ruku, vykloubené koleno a mnoho dalších zranění, žádné však smrtelné, předpokládalo se, že byla nejspíš pohřbena zaživa. Jedno tělo našli ve studni. Když odkryli další mrtvoly, které byly rozčtvrcené a zohavené, bylo jasné, že se jedná o řádění masových vrahů. Později byly nalezeny části lidských ostatků i v nedaleké prérii. Mezi oběťmi byli jak pohřešovaní, tak lidé, které se nepodařilo identifikovat. Všech bylo nejméně dvacet, ale jejich počet může být vyšší, neví se, kolik lidí si mohlo na své cestě v hostinci objednat svou poslední večeři.

Krvaví Benderovi

Po uprchlých zabijácích bylo vyhlášeno pátrání, za jejich dopadení vypsána odměna, hledali i občané. Přihlásili se svědci, kteří tvrdili, že jim Kate hrozila nožem, kněz zase viděl jednoho z Benderů s kladivem, proto raději utekli. Stopy po Benderových vedly do nedalekého města, kde si zakoupili jízdenky na vlak. Průvodčí vypověděl, že syn John a s ním Kate později vystoupili a přesedli na jiný vlak. Skupina dobrovolných „detektivů“ tvrdila, že je zastřelili, jiná, že je zlynčovali a hodili do řeky, další, že byli zabiti při přestřelce a pohřbeni v prérii. Žádná se však nepotvrdila, těla Benderových se nikdy nenašla. Zjistilo se však, že pan Bender byl ve skutečnost J. Flickinger a údajně pak spáchal v roce 1884 sebevraždu. Jeho žena A. Meiková byla předtím několikrát provdaná, všechny muže zabila, včetně několika svých dětí. Syn John byl jistý Gebhardt a nejspíš byl manžel Kate. Předpokládá se, že krvaví Benderovi, jak se jim říká, zabíjeli jen pro své krvavé potěšení, protože jim vraždy „vynesly“ jen pár dolarů, koní, poníka a sedlo. Příběhy i pověsti o nich se vyprávěly až do 20. století, ale kde skončili, zůstává stále nevyřešenou záhadou amerického starého západu. Dnes je v Cherryvale malé muzeum, kde jsou vystavena kladiva, kterými zabíjeli, fotografie a pár novinových výstřižků.

Zdroje: www.legendsofamerica.com, kansasreflector.com