Nebezpečné trans tuky
Trans tuky nebo také trans mastné kyseliny jsou součástí mnoha nezdravých potravin. Přesto je valná většina lidí s oblibou konzumuje. Trans tuky jsou oblíbené zejména u teenagerů a dětí.
Abyste lépe pochopili, co tyto tuky jsou, řekneme vám, v jakých potravinách je najdete. Trans mastné kyseliny jsou tuky obsažené ve smažených pokrmech, hotových jídlech, sladkostech či nejrůznějších svačinkách.
Najdete je i v čokoládě, chipsech kynutém pečivu a dalších pochutinách. Trans tuky tedy tvoří velkou část toho, co konzumujeme.
Ačkoliv u nás trans tuky nikoho ze židle nezvedají, v Dánsku se konzumovat nesmí. Důvod je prostý. Trans tuky jsou v Dánsku zakázané.
Již v roce 1993 zde byla zveřejněná vědecká studie, která ukázala, že trans tuky zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. O deset let později je Dánská rada pro výživu zakázala používat.
Každodenní konzumace
Zatímco v Dánsku se trans tuky používat nesmí, v České republice zakázané nejsou. Velké množství Čechů je konzumuje každý den.
Trans tuky jako skuteční škůdci našeho zdraví:
Jejich nebezpečí spočívá v tom, že mají tendenci zvyšovat hladinu „špatného“ neboli LDL cholesterolu.
Právě tento špatný cholesterol následně stojí za vznikem a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a aterosklerózy.
Trans tuky ale neovlivňují pouze špatný cholesterol. Vliv mají také na ten dobrý, který naopak snižují. Dobrý cholesterol však slouží jako čistič tepen, ze kterých odstraňuje právě škodlivé částice, jež mají tendenci se zde usazovat.
Kromě toho mohou trans tuky v našem těle způsobit zánět, jehož vlivem dochází k poškození cév. Trans tuky také zvyšují riziko inzulínové rezistence, hlavní příčiny vzniku cukrovky 2. typu.
Pokud trans tuky často a ve velkém konzumujete, zkuste jejich konzumaci nyní omezit. Uděláte mnohé pro své zdraví.
Zdroje: zielony.onet.pl, www.mayoclinic.org, medlineplus.gov