Projekt nejen vyzdvihuje architektonickou kreativitu, ale také podtrhuje rostoucí touhu po obytných prostorech zaměřených na přírodu. Rozhodnutí bratrské dvojice vycházelo z myšlenky upcyklace – přeměnit to, co by bylo považováno za šrot, ve funkční a estetický obytný prostor.

Zdroj: Youtube

Harmonie s okolním lesem

Brad a Sasha, pár toužící po klidném útočišti v přírodě, které by bylo zároveň ekonomicky proveditelné, se na bratry obrátili se svou vizí. Úkolem bylo vytvořit obytný prostor, který by kombinoval moderní komfort s přírodním prostředím, aniž by vznikly vysoké náklady obvykle spojené s tradiční výstavbou.

Jako ideální konstrukci pro naplnění vize bratři vytipovali starou nepoužívanou průmyslovou skladovací nádrž. Její válcovitý tvar a kovová kompozice představovaly jedinečnou výzvu a příležitost k transformaci.

Vzdušná, světlem naplněná chata

Aby se tmavá, uzavřená nádrž proměnila ve světlý a příjemný domov, bylo nutné provést významné konstrukční změny. Bratři si uvědomovali důležitost přirozeného světla a větrání, a proto do nádrže strategicky vyřízli tři velké otvory – dva sloužily jako nové vchody/výjezdy a prostřední byl navržen tak, aby v něm byla umístěna rozsáhlá okna. Úpravy byly klíčové pro přeměnu tmavého kovového válce na světlý a příjemný prostor.

Po konstrukčních úpravách se instalací skleněných panelů otvory proměnily ve velká okna a dveře, čímž se vnitřní prostředí propojilo se svěží zelení venku. To nejen zvýšilo estetický dojem, ale také poskytlo obyvatelům povznášející výhled a pocit otevřenosti.

Vnější a vnitřní úpravy

Interiér nádrže byl pečlivě navržen tak, aby maximalizoval prostor a funkčnost. Jeho součástí je kompaktní kuchyňský kout se základním vybavením, jako je dřez a tekoucí voda. Obývací část zahrnuje úzký barový stůl s posezením, pohodlnou koženou pohovku umístěnou tak, aby z ní byl výhled do krajiny, a plošinu na spaní se širokou postelí. Úložná řešení byla chytře integrována tak, aby se zachovaly čisté linie a minimalistický design typický pro skandinávské interiéry.

Stejná pozornost byla věnována i exteriéru. Přímo před nádrží byla postavena velká dřevěná veranda. Prostor určený k odpočinku a společenským setkáním zahrnuje vestavěné sezení a ohniště a je vyzdoben příjemnými koberci a polštáři.

Skandinávská inspirace

Při zařizování interiéru zvolili Taimoor a Rehan skandinávský styl, který je známý svou jednoduchostí, minimalismem a propojením s přírodou. Tento styl se projevil v dřevěných podlahách, použití světlých barev a zapojení přírodních textur prostřednictvím doplňků, jako jsou chlupaté deky, plyšové polštáře a rustikální svícny. Obrazy v tmavých rámech dodaly eleganci, aniž by přehlušily celkovou estetiku.

Projekt, který Taimoor a Rehan dokončili za pouhých pět dní, nejenže poskytl udržitelné řešení tradičního bydlení, ale také ukazuje, jak může inovativní design přeměnit zapomenuté konstrukce na něco krásného a funkčního.

Zdroje: livinginatiny.com, livinginatiny.com, tinyhousetown.net