Socialistické pomazánky, ačkoliv původně jednoduché a cenově dostupné, se staly ikonami dobových kuchyní. Tyto lahůdky nejenže obohacovaly večírky, ale také byly často servírovány jako elegantní předkrmy v restauracích.

Kouzlo pomazánek

Zajímavostí je, že některé z těchto pomazánek byly považovány za luxusní kvůli vysoké ceně ingrediencí. Jiným, jako je svačinový krém, naopak stačily jednoduché suroviny k vytvoření lahodného pohoštění. V současné době se k těmto receptům vracíme s nostalgií a často je vylepšujeme moderními surovinami.

Tradiční recepty podle ČSN norem

Plánujete oslavu, čekáte návštěvu, nebo hledáte inspiraci na večeři? Naše klasické pomazánky podle bývalých ČSN norem jsou přesně to, co potřebujete. Jsou takové, jaké si je pamatujete z dětství – jednotné, chutné a dokonale vyladěné.

Zapomeňte na improvizované pomazánky typu „co dům dal“. Vraťme se do doby, kdy byly pomazánky v každém obchodě nebo restauraci stejné, ať už jste je koupili v Pramenu, mléčném baru nebo pražském hotelu Alcron. Připravovaly se podle přesně daných československých státních norem (ČSN), které stanovovaly jasné množství všech surovin, včetně dochucovadel. Výsledkem byly vždy konzistentní a lahodné chutě, které potěšily každého.

Umění pomazánek

Podle Nové domácí kuchařky z roku 1981 jsou pomazánky jemně utřené, mleté nebo sekané směsi potravin. Základem bývá tuk, tvaroh, majonéza nebo sýr, ale moderní recepty mohou obsahovat i luštěniny nebo zeleninu. Pomazánky mají obvykle jednu dominantní surovinu, podle které nesou svůj název – česneková, tvarohová, sýrová, sardelová nebo vajíčková. Jelikož jsou tyto směsi jemné, rychle se kazí, proto je nutné je rychle spotřebovat a uchovávat v chladu.

Pomazánky jsou skvělým doplňkem na krajíci chleba, topince, domácí vece, bagetě nebo jednohubce z rohlíku. Pro dietnější variantu je můžete podávat na plátku okurky. Ve světě se často servírují na opečených malých krajíčcích chleba nebo krekrech. Řidší verze pomazánek, nazývané dipy, se podávají v mističkách a pečivo nebo zelenina se do nich namáčejí.

Topinky s dobrou pomazánkou jsou skvělou volbou pro rychlou večeři. Připravit teplou a chutnou pomazánku není nic složitého. Zkuste to třeba s lunchmeatem, směsí brambor a salámu, nebo netradičně s pečenou ochucenou dýní.

Evergreeny, které nikdy neomrzí

Česneková na jednohubkách, vajíčková na vece, tvarohová do školy pro děti… To jsou pomazánkové evergreeny, které léta patří mezi nejoblíbenější. I když je mnoho z nás dělá téměř „poslepu“, stojí za to se podívat na různé recepty. Možná najdete novou inspiraci a oživíte svůj repertoár.

Vyzkoušejte si své znalosti o tradičních pomazánkách v našem retro kvízu!

Retro kvíz: Pomazánky byly za socialismu velkým zpestřením. Dali byste si je i dnes?

Děkujeme, že jste si vyzkoušeli náš kvíz a doufáme, že vás bavil a něco nového jste se dozvěděli. Nezapomeňte se o svůj výsledek podělit s přáteli!

Zdroje: living.iprima.cz, prozeny.cz, ireceptar.cz