Revoluce v prostoru a funkci

Původně strukturovaný byt s dispozicí 3+1 prošel radikální proměnou a změnil se v prostorné apartmá 2+kk. Cílem této změny konfigurace bylo optimalizovat obytný prostor tak, aby vyhovoval dynamickým potřebám jeho obyvatel. Rekonstrukce zahrnovala významné stavební změny, včetně odstranění samostatného pokoje, aby vzniklo otevřené a plynulé prostředí.

Původní kuchyně byla propojena s koupelnou, díky čemuž vznikla luxusní lázeňská zóna. Tento prostor s finskou saunou, vanou a sprchou nabízí relaxaci s malebným výhledem skrze nově přidané okno orientované na západ. Ve východní části bytu je umístěna pracovna, která je oddělena průsvitnými polykarbonátovými stěnami. Tu lze v případě potřeby soukromí opticky oddělit od hlavního prostoru pomocí skládacích okenic.

Harmonie materiálů a světla

Výběr materiálů, které architekti zvolili, vypovídá o jejich vizi trvanlivého a zároveň estetického prostředí. Odstranění původní omítky na betonových panelech odhalilo hrubý beton pod nimi, který byl následně opraven a sjednocen speciálním nátěrem. S tímto syrovým industriálním kouzlem krásně kontrastují vestavby z kartáčovaných smrkových biodesek, které byly speciálně vybrány pro svou odolnost vůči vlhkosti.

Snad jedním z nejvýraznějších prvků je proměna balkonu. Původní balkonové okno bylo nahrazeno skleněnou stěnou, která plynule propojuje balkon s obytným prostorem. Tato úprava nejen zvyšuje přirozené osvětlení, ale také rozšiřuje obytný prostor na okouzlující zimní zahradu. Minilesík plný rostlin slouží jako klidné útočiště a vizuální pokračování vnitřního prostoru.

Inovativní využití prostoru

Dispozice je inteligentně navržena tak, aby sloužila více účelům. Hlavní obytný prostor, zbavený objemného nábytku, je vybaven lehkými, přenosnými kusy, které umožňují místnost přestavět pro různé aktivity, jako je stolování, cvičení a relaxace. Tento všestranný přístup zajišťuje efektivní využití každého čtverečního centimetru bytu a odráží touhu moderního městského člověka po flexibilním bydlení.

Odvážná snaha s vynikajícími výsledky

Ambiciózní rekonstrukce panelového bytu z roku 1974 poukazuje na potenciál, který se v těchto často přehlížených stavbách skrývá. Úspěch projektu závisí také na odvážné vizi majitelů domu, jejichž investice proměnila všední prostor v mimořádné životní prostředí.

Zdroje: designmag.cz, archiweb.cz, earch.cz