Prozkoumejme tři neobyčejné proměny obyčejných domků v zahrádkářské kolonii, které ukazují krásu inovativního designu a osobního nasazení.

Proměna v pražské zahrádkářské kolonii

V centru Prahy se kdysi zchátralá zahradní chatka proměnila v moderní multifunkční malý domek. Nový majitel, který se potýkal s chátrající stavbou, oslovil architektku Anetu Dvořákovou, aby prostoru vdechla nový život. Výsledkem je zázrak o rozloze 19 metrů čtverečních, který slouží jako pracovna, kino i celoroční únik z každodenního života.

Návrh Dvořákové je důkazem efektivního využití prostoru a promyšlených detailů. Chata se může pochlubit plně vybavenou kuchyní s troubou a myčkou, pračkou, vanou, spacím prostorem v patře, funkčním krbem, a dokonce i projektorem s promítacím plátnem. Díky na míru vyrobenému nábytku a dostatku úložných prostor je interiér uspořádaný a bez nepořádku. "Jsem obzvlášť pyšná na vestavěný nábytek na míru a spoustu úložných prostor, které nám umožňují udržovat v interiéru neustálý pořádek," říká Dvořáková.

Udržitelné bydlení v brněnské zahrádkářské kolonii

Pětičlenná rodina v Brně potřebovala dům, který by vyhovoval jejich životnímu stylu. Potýkala se ale s překážkami v podobě omezení daných strmým svahem, napjatým rozpočtem a skromnou rozlohou. Pražský architektonický ateliér RCNKSK se s výzvou vypořádal a vytvořil na západním okraji města dřevostavbu, která je funkční i vizuálně působivá.

Na základech původní chaty o rozměrech 6 x 6 metrů architekti maximálně využili dostupný prostor. Náklady na stavbu se podařilo udržet na nízké úrovni díky použití pálených modřínových prken na fasádu a dalších úsporných prvků. Velká okna nabízejí nádherný výhled do okolí, zatímco prostorná venkovní terasa rozšiřuje obytný prostor. Efektivní konstrukce zajišťuje využití každého centimetru domu a poskytuje rodině pohodlný a praktický domov.

Panoramatická elegance v Ústí nad Labem

Na strmém čedičovém svahu nedaleko Ústí nad Labem stojí dům ze skla a dřeva jako důkaz moderního designu a souladu s přírodou. Objekt postavený před dvěma lety na místě bývalé chaty nabízí úchvatný výhled na Labe a hrad Střekov.

Stavbu tvoří obdélníková prosklená spodní část zakončená dvěma barevnými krychlemi-buňkami. Dům, který z dálky připomíná loď, dokonale splývá s okolní přírodou. Spodní část, tvořená výhradně okny s dvojitým zasklením z hliníkových profilů, zaplavuje interiér přirozeným světlem a nabízí úchvatné výhledy. Zadní okna jsou menší a strategicky umístěná tak, aby zachycovala světlo i přes těsnou blízkost svahu.

Proces výstavby trval přibližně tři měsíce, dalších pět měsíců bylo věnováno terénním úpravám. Zemina a materiál odstraněný ze svahu byly znovu použity k vytvoření vyvýšené zahrady, která poskytuje parkovací místo a rovnou plochu pro venkovní aktivity. Mírně svažitá skalka před domem je oblíbeným místem, o které se majitelé starají, a umocňuje tak spojení domu s přírodním prostředím.

Zdroje: novinky.cz, earch.cz, magazin.aktualne.cz