Jídla "devadesátek"

Toto gastronomické dobrodružství slibuje, že vás přenese do éry fúzovaných chutí, které znovu rozproudí vaše chuťové pohárky a na které jistě řada z vás s láskou vzpomíná. Jedním z devadesátkových jídel jsou jednoznačně buřty na pivu.

V devadesátých letech bylo nesmírně populární opékání špekáčků, pokud vyšlo počasí. V případě, že venku byla zima, milovníci špekáčků je připravovali doma. Buřty na pivu jsou klasika, která nestárne ani dvě dekády poté. 

K jejich přípravě budete potřebovat 8 kvalitních špekáčků, 2 lžíce hořčice, 3 červené cibule, 200 gramů anglické slaniny, 2 stroužky česneku, 1 lžíci sádla, 2 chilli papričky, 1 lžičku mleté sladké papriky, 400 gramů loupaných rajčat v konzervě, 250 mililitrů černého piva, sůl a pepř. 

Špekáčky rozřízněte podélně napůl a potřete je hořčicí. V pánvi si rozehřejte sádlo a na něm orestujte najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Do pánve prolisujte česnek, přidejte nasekané chilli papričky, mletou papriku, konzervovaná rajčata a zbytek hořčice. Všechno společně krátce povařte a nakonec do směsi přilejte pivo. Směs přilijte do pekáčku a vložte do ní špekáčky. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů přibližně 15 minut. Poté pekáč odklopte a nechte dalších 15 minut dopéct.

Katův šleh

Další jídlem, které bylo v 90. letech velice oblíbené, byl Katův šleh. Pikantní masová směs se zeleninou je ale možná terčem přehnané neoprávněně. Když se připraví z kvalitních surovin, jde o velmi dobré jídlo, jehož nutriční hodnotu můžete podstatně navýšit volbou kvalitních surovin. Na přípravu potřebujete 500 gramů vepřové kýty, 1 červenou cibuli, 1 čerstvou červenou papriku, 1 feferonku, 300 gramů leča,1 kyselou okurku, 2 lžíce worcesterové omáčky, 4 lžíce kečupu, 2 stroužky česneku, olej, sůl a pepř.

Zábavná fakta o vašich oblíbených jídlech z devadesátek: 

Zdroj: Youtube

Vepřovou kýtu nakrájejte na nudličky. Osolte, opepřete a promíchejte s olejem a worcesterovou omáčkou. Maso nechte 10 minut odpočívat. Mezitím si nakrájete zeleninu. V hlubší pánvi rozehřejte trochu oleje a zprudka na něm orestujte maso. Poté přidejte cibuli, česnek, papriku a feferonku a nechte pět minut restovat. Nakonec do pánve přidejte lečo a kečup, dle chuti dosolte a dopepřete. Podávejte s hranolkami. 

Posledním hitem devadesátek byl kuřecí plátek s broskví. Ten si s oblibou dávali malí i velcí strávníci. Na přípravu budete potřebovat 4 ks kuřecích stehenních řízků, 4 plátky polotvrdého sýra, 2 ks broskve, olivový olej, sůl a pepř. 

Maso osušte papírovou utěrkou, pomelte pepřem a zakápněte trochou olivového oleje. Nechte marinovat asi hodinu v lednici. Broskve oloupejte a rozpulte. Lehce je potřete olejem a ogrilujte. Udržujte teplé. Maso lehce osolte a zprudka opečte na pánvi potřené trochou oleje. Obraťte a navrch položte broskev a plátek sýra. Pánev zakryjte, aby se sýr natavil. Při podávání položte na každý steak grilovanou broskev. Skvělou přílohou bude bramborová kaše.

Zdroje: www.tasteofhome.com, fresh.iprima.czwww.toprecepty.cz