Pivo patří mezi nejstarší kvašené nápoje na světě. Jeho historie sahá až do mladší doby kamenné, kdy naši předkové začali objevovat kouzlo fermentace. První doklady o vaření piva pocházejí z Mezopotámie, kde se před 4000 lety vařil prapředek dnešního piva zvaný kaš. Sumerové, kteří neznali chmel, používali k ochucení piva různé byliny nebo slad pražený v popelu.

Tradice pivovarů

Zdroj: Youtube

V českých zemích se pivo vařilo od nepaměti. První písemná zmínka o výrobě piva pochází z roku 993 z Břevnovského kláštera, kde se pivo vařilo ve velkém množství. Tradice klášterních pivovarů přetrvala dodnes a některé z nich, jako například Strahovský klášterní pivovar nebo Želivský klášterní pivovar, stále produkují pivo podle tradičních receptur.

Klíčová složka českého piva

V 15. století se do piva začal přidávat chmel, který dal pivu jeho charakteristickou hořkost. V tomto směru je Česká republika světově proslulá díky odrůdě chmele žatecký poloraný červeňák, která se pěstuje v okolí Žatce. Aromatická a jemná odrůda chmele je klíčovou složkou mnoha nejkvalitnějších piv po celém světě. Historické centrum Žatce a okolní chmelařská krajina byly dokonce zapsány na seznam světového dědictví UNESCO.

Technologické inovace

Výroba piva prošla významnou změnou v roce 1876, kdy německý vědec Carl von Linde vynalezl strojní chlazení. Před tímto objevem se pivo uchovávalo v chladu pomocí přírodního ledu, který byl v zimě těžen z řek a rybníků. Objev umožnil rozvoj velkovýroby piva a české země se staly významnou pivovarskou oblastí.

Dnes je Česká republika domovem přibližně 500 pivovarů, od malých rodinných podniků až po velké pivovary jako Pilsner Urquell nebo Staropramen. Česká piva se pyšní dlouhou tradicí a některé pivovary, například třeboňský Regent nebo pražský U Fleků, fungují nepřetržitě již více než 600 let.

Pivo v literatuře a filmu

Pivo má v české kultuře významné postavení, což se odráží i v literatuře a filmu. Spisovatel Bohumil Hrabal, známý svým vztahem k pivu, zvěčnil chmelový nápoj ve svých knihách, nejznámější jsou například „Postřižiny“. Filmová adaptace režiséra Jiřího Menzela se natáčela v Dalešickém pivovaru, který dnes funguje jako stylový pivovarský hotel a muzeum.

Pivo má v české společnosti hluboký sociální a kulturní význam. Je často spojováno s tradičními oslavami, událostmi a rituály. Pivní festivaly a hody jsou oblíbenou součástí kulturního života a nabízejí příležitost k ochutnávání různých druhů piv. Pivní degustace se stala uměním, při kterém se posuzuje barva, vůně, chuť a doznívání piva.

Pivo jako nedílná součást české identity

Pivo je v České republice více než jen nápoj. Je to symbol tradice, kultury a společenského života. Od starověkých kořenů přes technologické inovace až po současné pivovarnické umění, pivo zůstává nedílnou součástí české identity.

Otestujte se v našem pivním kvízu – co vše o pivu víte?

Kvíz ANO-NE: Češi jsou považováni za národ pivařů. Co ale ve skutečnosti víte o chmelovém nápoji?

Děkujeme, že jste si vyzkoušeli náš kvíz a doufáme, že vás bavil a něco nového jste se dozvěděli. Nezapomeňte se o svůj výsledek podělit s přáteli!

Zdroje: budejovickybudvar.cz, vitenevite.cz, kudyznudy.cz