V průběhu let se kuchyně neustále mění a vyvíjí. Nové trendy přicházejí, staré zvyky ustupují. Některé pokrmy, které byly kdysi běžnou součástí jídelníčku našich prarodičů, už dnes v kuchyních nevidíme. Ztracené názvy těchto jídel ale stále v sobě nesou historii a tradice, na které bychom neměli zapomínat. Pojďme si připomenout pár z nich, která si sice možná nevzpomínáme z vlastní zkušenosti, ale skrývají v sobě kus naší minulosti.

Krupičná kaše, kterou známe jen z vyprávění

Krupičná kaše byla kdysi základem jídelníčku hlavně u dětí. Dnes už ji většina z nás v moderních kuchyních nespatří. V minulosti však znamenala mnohem víc než jen jednoduchou snídani. Krupice se vařila na mírném ohni a mléko dodávalo jemnou a sytou chuť. Mnozí si možná ještě pamatují na sladkou chuť posypanou cukrem a skořicí, ale tento název a způsob přípravy se vytrácí, nahrazen moderními verzemi kaší a snídaňových směsí.

Škubánky – chuť dětství, která mizí

Škubánky, pokrm připravovaný z brambor a mouky, byly v minulosti oblíbenou přílohou nebo samostatným jídlem, především na venkově. Vařené brambory se rozšťouchaly, přidala se mouka, a poté se celé dílo zahřálo na plotně, až vznikla tuhá hmota. Škubánky se podávaly buď sladké, posypané cukrem a máslem, nebo slané se zelím. V mnoha rodinách jsou dnes už vzpomínkou na dětství, ale jen málokdo by si je připravil v dnešní moderní kuchyni. Pokrm pomalu mizí z našeho jídelníčku, i když jeho jednoduchost a sytost stále mají své kouzlo.

Pražma – zapomenutý klenot naší kuchyně

Dalším jídlem, které z našich kuchyní pomalu mizí, je pražma. Název zní mnohým neznámě, ale v minulosti byl tento jednoduchý pokrm velice populární. Šlo o uvařená, spařená nebo upečená obilná zrnka, která se dochutila cukrem, skořicí nebo medem. Pražma byla známá svou jednoduchostí a sytostí, ale moderní doba a nové chutě ji postupně vytlačily do pozadí.

Kočičí tanec – zábava na talíři

Zdroj: Youtube

Ačkoliv název "kočičí tanec" může znít kuriózně, jde o staročeský pokrm, který se vařil hlavně z brambor a zelí. Recept se v mnoha rodinách předával z generace na generaci. Jídlo bylo levné, dostupné a chutné, a proto si ho oblíbily především venkovské rodiny. Dnes už se s tímto názvem setkáte jen zřídka, přestože jídlo samo o sobě přežívá v různých obměnách.

Vraž – téměř zapomenuté slovo

Vraž, slovo, které dnes už málokdo zná, označovalo jednoduchou polévku z vařené mouky a vody, někdy i s trochou mléka. Pokrm byl kdysi nezbytnou součástí každodenního jídelníčku, hlavně v chudých rodinách. Šlo o levné, ale vydatné jídlo, které bylo často základem oběda nebo večeře. Dnes už jen málokdo ví, co název znamená, a pokrm postupně mizí z české kuchyně.

Historie, která se pomalu vytrácí

S postupem času se některé názvy jídel vytrácejí z našich kuchyní i paměti. Přesto v sobě stále nesou kus historie a tradic. Ačkoli je dnes často nahrazují moderní pokrmy, tyto recepty zůstávají součástí naší kulturní identity. Kdo ví, možná se jednoho dne některé ze zapomenutých jídel opět vrátí na naše talíře.

Vyzkoušejte si v našem kvízu, jak dobře znáte pomalu zapomenuté názvy pokrmů!

Kvíz: Názvy jídel, na které se už pomalu zapomnělo. Jaká lahůdka se za nimi ukrývá?

Děkujeme, že jste si vyzkoušeli náš kvíz a doufáme, že vás bavil a něco nového jste se dozvěděli. Nezapomeňte se o svůj výsledek podělit s přáteli!

Zdroje: pardubice.rozhlas.cz, iglanc.cz, eurozpravy.cz