Asi není rodiny, která by se na sklonku léta nevypravila do lesa s košíkem a tam hledala, mnohdy i hodiny. Každý nález hřibu se pak stane malým triumfem a radostí. Fascinující svět hub je však plný mýtů, zajímavostí a tajemství, která čekají na své odhalení.

Řadíme se mezi houbařské velmoci

Zdroj: Youtube

Podle statistik patří Češi mezi nejvášnivější houbaře na světě. Houbaření je oblíbenou volnočasovou činností, kterou se zabývá 70 procent obyvatel. Každá česká domácnost nasbírá průměrně 6 kg hub ročně. Na rozdíl od jiných evropských států, kde je houbaření méně rozšířené, jsou v Česku lesy otevřené pro všechny bez omezení.

Živočich, rostlina, houba

Houby jsou jedny z nejstarších organismů na Zemi a tvoří až 30 % veškeré půdní hmoty. Nejsou ani živočichy, ani rostlinami. Tvoří svou vlastní kategorii. Z přírodovědeckého hlediska mají blíže k živočichům. Stejně jako my dýchají kyslík, vypouštějí oxid uhličitý a k rozmnožování nepotřebují sluneční svit. Dají se využít i jako stavební materiál nebo zdroj ekologické paliva.

Rostou houby po dešti?

Pokud je zem vyprahlá delším suchem, jeden déšť růst hub nezajistí. V lese většinu vody pohltí koruny stromů, a prudký liják po dlouhém suchu pouze steče pryč. Ideální podmínky pro růst hub nastávají při opakovaném dešti nebo vytrvalém dešti s optimální teplotou 15-20 °C. Největší vlna růstu přichází 8-12 dní po dešti, přičemž houba mohou vyrůst až 5 centimetrů za 24 hodin.

Jak správně sbírat houby?

Při sběru je lepší houbu opatrně vykroutit a jamku zakrýt, aby se nepoškodilo podhoubí. Úlovky nikdy nedávejte do igelitové tašky, kde by se zapařily a mohly ta způsobit nemalé zažívací problémy, ale ideálně do košíku, kde mohou dýchat. Přebytečné houby můžeme uložit do mrazáku po předchozím povaření.

Jedlá nebo nejedlá?

Sbírat bychom měli jen houby, které bezpečně známe, a nejsou napadené plísní. To, že je houba okousaná, neznamená, že je jedlá. Plži a červi mají odlišný metabolismus a houbové toxiny jim nevadí. V žádném případě neochutnávejte houby za syrova, protože mnoho druhů je v tomto stavu jedovatých. Otrava houbami se může projevit až za několik hodin, a při podezření na otravu je důležité rychle vyhledat lékařskou pomoc.

Většina jedovatých hub má příjemnou chuť. Například ti, co se přiotrávili muchomůrkou zelenou často tvrdili, že chutnější houbový pokrm nejedli. Ochutnáním tedy jedovatou houbu od jedlé nepoznáme a je nutné spoléhat se na určení druhu dle jejich vzhledu.

Prověřte své znalosti v našem houbařském kvízu!

Kvíz pro milovníky hub: Otestujte své vědomosti o houbách

Děkujeme, že jste si vyzkoušeli náš kvíz a doufáme, že vás bavil a něco nového jste se dozvěděli. Nezapomeňte se o svůj výsledek podělit s přáteli!

Zdroje: lidovky.cz, nemeckyeshop.cz, ireceptar.cz