Co v zahradě nečekáte
U nás (například ve Zlíně), ale také v zahraničí, v Německu, byly zaznamenány případy, kdy se senioři cuketou otrávili. Často zeleninu dostali jako výpěstek z něčí zahrádky. První i druhá cuketa mohla být v pořádku, další už nemusela.
Taková otrava někdy bývá nazývána syndrom jedovaté dýně (toxic squash syndrome), protože podobné toxiny mohou obsahovat různé tykvovité rostliny, tedy dýně, tykve a okurky.
Příznaky mohou být hodně dramatické. Dochází k těžkému průjmu a zvracení, ke křečím, nevolnosti a následnému vyčerpání, vlivem kterého může člověk i ztratit vědomí.
V lehkých případech, pokud otrávený nevyhledá lékaře, ani nemusí zjistit, čím se to otrávil. Nicméně pro seniory, nebo obecně osoby slabší konstituce, může mít otrava mnohem horší průběh. Ve většině takových případů skončili na několik dní v nemocnici.
Na vině je obyčejná nenápadná cuketa. Jak se něco takového vůbec může stát?
Příčiny a důsledky
Někdy se může stát, že se cuketa zkříží s jinou rostlinou na vaší nebo sousední zahradě. Příležitostně se to může stát s okrasnými dýněmi. Výsledná zelenina může obsahovat zvýšené množství toxinu – nebo být jen nejedlá, ale i z toho vám může být špatně.
Dále se potom toxicita rostlin se může zvyšovat neobratným přesazováním nebo špatným zaléváním. Zkrátka čímkoli, co vyvolává špatné podmínky pro růst cukety.
Někdy nemusí jít o vinu zahradníka, ale podemílající deště, pražící slunce, nemoci a škůdci mohou cuketě také uškodit. Rostlina je pak ve stresu – stejně jako člověk vystavený velké zátěži. A snaží se bránit.
Aby uchránila svoje plody, kterým hrozí, že zahynou, napustí do nich co největší množství nebezpečných látek, aby nebyly lákavou potravou a zvýšila se naděje, že vydrží.
Tyto plody často bývají neobvyklé velikosti či tvaru, zakrslé nebo pokroucené vlivem náročných podmínek. Ale najdou se i případy, kdy opticky na cuketě nic nepoznáte. Vypadá zcela obyčejně a není na ní nic zvláštního. Až na nebezpečný vnitřek.
Uvnitř cukety je totiž toxin kukurbitacin, který se v nich původně vyskytoval běžně, ale domácím pěstováním a šlechtěním byl odstraněn. Cuketa, která má skvělé podmínky pro růst, nemá důvod snažit se zoufale o přežití a znovu v sobě jed aktivovat.
Záludností kukurbitacinu rovněž je, že je odolný proti vysokým teplotám – pokud mu přímo nepřidají na intenzitě. To znamená, že jedovatou cuketu například vařit nemá smysl, toxin to neodstraní a zdraví vám to nezachrání.
Důležité je, že kukurbitacin má hořkou chuť. Je dobrý nápad cuketu ochutnat ještě před tepelnou úpravou. Pokud je hořká, vyhoďte ji a v žádném případě ji nejezte, bylo by to šetření na velmi špatném místě.
Zdroje: medium.seznam.cz, www.novinky.cz, www.kleinezeitung.at, en.wikipedia.org, cucurbit.info