Pojďme se ponořit do kulinářských preferencí některých z nejznámějších osobností prvorepublikového období.
Vlasta Burian: Zdravé požitkářství
Slavný herec Vlasta Burian si navzdory své zálibě v českých knedlících a koprovce dopřával tyto pokrmy jen zřídka, aby si udržel postavu. Místo toho dával přednost lehčím jídlům, jako jsou těstoviny s kuřecím masem, jablky a mandlemi. K večeři se v Burianově domácnosti obvykle podávala studená jídla, například telecí rosol, králičí paštika nebo šunka.
Jednou z jeho jedinečných oblíbených pochoutek byla "opilá pomazánka", směs tvarohu, piva, sýru Niva a feferonek. Burianův jídelníček se vyznačoval také střídmostí v alkoholu, dával přednost sklence vína nebo vlastnímu plzeňskému.
Oldřich Nový: Chuť na exotiku
Oldřich Nový, charismatická hvězda černobílého filmu, měl vytříbené chuťové buňky se zálibou ve francouzské kuchyni. Mezi jeho oblíbená jídla patřil pstruh s mandlemi a dušenými bramborami a kapří závitky podávané s rýží a zeleninou.
Nový si také pochutnával na jemné chuti nugátového dortu a chlebíčků se sýrem Roquefort a hruškou. V jeho kulinářském výběru se odrážela láska k exotickým a netradičním pokrmům, čímž se odlišoval od svých současníků.
Jan Masaryk: Požitek ministra
Ministr zahraničí Jan Masaryk si cenil pohodlí domácí kuchyně. V jeho jídelníčku se výrazně objevovala zelenina a pochutnával si na vydatných pokrmech, jako byly telecí kotlety s okurkami a hovězí žebírka s houbovou omáčkou.
Masaryk si také dopřával lahůdky, jako byla vejce s kaviárem. V jeho jídle se snoubila jednoduchost s rafinovaností, což odráželo jeho diplomatickou vytříbenost.
Jan Werich: Překvapivá jednoduchost
Navzdory očekávání měl slavný herec a dramatik Jan Werich jednoduché kulinářské preference. Obzvláště si oblíbil olomoucké tvarohové koláče a ruská jídla jako boršč a pelmeně (knedlíky plněné mletým masem).
Pochutnával se ale i na rafinovanějších pokrmech, jako byli šneci a divočák se šípkovou omáčkou, což dokládá jeho všestranný vkus, který zahrnoval jak skromná, tak špičková jídla.
Ljuba Hermanová: Vyvážená strava
Zpěvačka a herečka Ljuba Hermanová pečlivě dbala na svůj vzhled i stravu a často připravovala zdravá jídla. Jednou z jejích specialit byla mrkev po židovsku. Šlo o nakrájenou mrkev osmaženou s cibulí a česnekem, zaprášenou moukou a podávanou s bramborem a vejcem. Hermanová svým výběrem jídelníčku dokazovala, že se snažila udržet si zdraví a postavu.
Jaroslav Marvan: Pragmatické požitky
Život české filmové legendy Jaroslava Marvana se odehrával v rychlém tempu, takže na složité vaření nezbývalo mnoho času. Marvan s manželkou, kteří bydleli v Praze na Žižkově, si často nechávali dovážet jídlo z vybraných restaurací. K netradiční snídaňové rutině jeho ženy patřil panák tvrdého alkoholu na povzbuzení chuti k jídlu.
Marvanovou oblíbenou pochoutkou byla býčí varlata, která s oblibou smažil a připravoval jako steaky. Dalším pozoruhodným favoritem byl mirovický chléb, kterým často zahušťoval svůj milovaný guláš. Měl rád jednoduchá, ale vydatná jídla.
Gastronomická krajina první republiky
Kulinářské chutě prvorepublikových osobností odhalují fascinující směs elegance, zdravého životního stylu a jednoduchosti. Tehdejší osobnosti po sobě zanechaly stopu nejen svými profesními úspěchy, ale také osobitými stravovacími preferencemi, které nám umožňují nahlédnout do prvorepublikové kulturní a gastronomické krajiny.
Zdroje: dama.cz, vlasta.cz, novinky.cz