Mezi hliníkovými příbory a plastovými slámkami se ve školních jídelnách podávala jídla, která se nesmazatelně zapsala do chuťových pohárků mnoha lidí.

Zdroj: Youtube

Více než jen jídlo

Ve školních jídelnách socialistické éry se zážitek rozšiřoval i mimo talíře. Používání hliníkových příborů, plastových dekorací a omyvatelných ubrusů vytvářelo nezaměnitelnou atmosféru. Snad nejintenzivnější vzpomínkou na školní jídelny jsou tácy, páchnoucí tak strašně, že se některým při vzpomínce na ně dělá špatně dodnes. Toto prostředí střežily bedlivé oči soudruhů učitelů, kteří hlídali, aby nic nepřišlo nazmar.

Jaké tedy byly kulinářské speciality – nebo spíše podivnosti – socialistických školních jídelen?

UHO

O socialistické školní kuchyni nelze hovořit bez zmínky o nechvalně proslulé omáčce UHO. Tato zkratka, pro mnohé ze současné generace neznámá, znamenala "univerzální hnědou omáčku", která byla základem téměř každého jídla. Její neslaná, nemastná chuť byla svérázným poznávacím znamením tehdejší doby. UHO však byla jen špičkou kulinářského ledovce.

Smetanové fazole

Vzpomínáte si na hnědé nevábné kousky, které byly kdysi nevinnými fazolovými lusky? Dlouhé vaření a vydatné přisypání mouky smíchané s mlékem, octem a solí z nich udělalo slizkou kaši, která se svému zeleninovému původu vůbec nepodobala.

Játrová omáčka

Játrová omáčka, oblíbený poklad české kuchyně, který ve školních jídelnách dokázali úplně degradovat. Hnědá břečka složená z tvrdých jater a často doprovázená stejně tvrdou rýží málokoho nadchla. Jediný náznak chuti pocházel z všudypřítomného tekutého koření maggi.

Drožďová polévka

Vůně této konkrétní polévky, která často připomínala staré nevyprané hadry, ohlašovala svou přítomnost již od školní šatny. Zatímco mnozí ji dnes připravují s láskou a péčí, na psychice školáků té doby zanechala hluboké šrámy.

Rajská omáčka

Rajská omáčka měla v srdcích mnoha dětí zvláštní místo, i když kuchařky ne vždy dodržovaly poměry uvedené v receptu. Plýtvání bylo luxusem, a tak se jakýkoli přebytek rajčatové omáčky stal následující den hvězdou jídelníčku v podobě rajčatové polévky. Šetrnost byla v těchto úsporných dobách klíčová.

Oblíbenější pokrmy

Navzdory kulinářským nezdarům si některá jídla našla mezi dětmi oblibu. Buchtičky se šodó, dušená mrkev s bramborem a dobře připravené ryby nebo kuře patřily k chutnějším variantám. Je ovšem důležité podotknout, že tato éra „jedinečných“ stravovacích zážitků přispěla k tomu, že se generace z velké části obešla bez dětské obezity.

Kulinářské relikvie z minulosti slouží jako připomínka jednodušších časů, kdy vše bylo řízeno přísnými normami a pro gurmánství nebyl prostor. Je důležité si uvědomit, že chutě se vyvíjejí. To, co se kdysi ve školní jídelně nedalo jíst, můžeme dnes připravit v chutné podobě sami. A možná zjistíme, že to je ve skutečnosti velmi chutné jídlo.

Zdroje: prazskyden.cz, kondice.cz, styl.instory.cz