Romantika jen na první pohled

Hrad Zvíkov leží nad Orlíkem, který mu dává romantický nádech. Ten však často končí při vstupu do stavení, kde si mnozí stěžují na poměrně zvláštní energii.

Lidé, kteří tento hrad navštívili, často vyprávějí, že se uvnitř dějí zvláštní věci. Málokdo tak odchází s pocitem, že se právě na malou chvíli ocitl v pohádce. Zvíkov doprovází nejrůznější legendy, které se tajemnými postavami a záhadami jen hemží.

Mnozí si stěžují, že během návštěvy hradu měli pocit, že je někdo nesutále doprovází. Že jim někdo tzv. v jednom kuse stojí za zády. Vypráví se o zvíkovském raráškovi, který má údajně všechny zvláštnosti hradu Zvíkov na starost.

Právě zvíkovský rarášek má pak v návštěvnících zanechat neklidné pocity, znemožnit všem, jež si chtějí udělat fotografii v korunní síni, její zaostření a další hrozivé věci. Právě zvíkovský rarášek měl narušit celý průběh natáčení pohádky Marie Růžička.

Ta se na hradě Zvíkov natáčela v roce 1994. Traduje se, že to byl právě zvíkovský rarášek, který celý štáb potrestal za to, že narušil poklidný život hradu. Celé natáčení doprovázely neustálé problémy s monitory, které v jednom kuse přestávaly fungovat.

„Kastelán nás nabádal, abychom v jedné místnosti radši netočili. Štábu to ale přišlo nesmyslné, a na jeho radu nedbal. V korunní síni najednou monitor úplně zčervenal seshora, jako by někdo rozléval červenou barvu, a zničil se. Totéž se stalo s druhým i třetím monitorem, který museli přivézt z Prahy,“ uvedl jeden z přítomných herců.

Nemilá legenda

Podle jedné z legend se traduje, že ten, kdo přespí v korunní síni, do roka zemře. Není známé, zda se pro tento krok rozhodl režisér pohádky nebo jeden z hlavních herců, oba však skutečně do roka zemřeli.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Režisér Aleš V. Horal zemřel za podivných okolností a představitel prince Daniela Jiří Kuldan spáchal sebevraždu. V ohrožení byl i herec Václav Kotva, kterého při natáčení píchla vosa. Zachránit se ho podařilo za minutu dvanáct.

Na hradě Zvíkov není neobvyklé, že se návštěvníkům vybije baterie v mobilu nebo fotoaparátu, ačkoliv krátce předtím byla plně nabitá. Jedna z dalších legend mluví o keltské kletbě. Ta má hrad chránit před všemi nezvanými návštěvníky.

Podle odborníků však za podivnými energiemi mohou stát také geopatogenní zóny, které by poruchy přístrojů a zvláštní pocity všech, kteří hrad navštívili, mohly objasnit. I přes všechny legendy je hrad oblíbenou lokací mnoha návštěvníků, kteří se sem každoročně sjíždějí ze všech koutů země.

www.projektzare.cz, cs.wikipedia.org, hrad-zvikov.cz