Zuul, ničitel holení

Výjimečná fosilie ankylosaura "Zuula" crurivastatora disponuje hroty na svých bocích. Ty podle vědců po zlomení za života tohoto dinosaura znovu srostly. Jsou důkazem, že tito ankylosaurové trpěli zraněními způsobenými jinými zuuly.

Ankylosauři pravděpodobně bojovali o společenskou a teritoriální dominanci nebo se zapojovali do období "říje", ve kterém vedli boje o partnery. Vědci z Royal Ontario Museum, Royal BC Museum a North Carolina Museum of Natural Sciences našli nové důkazy o tom, jak obrnění dinosauři používali své ikonické ocasní palice.

Fosilie Ankylosaura crurivastatora stará 76 milionů let je součástí sbírky zkamenělin obratlovců Královského muzea v Ontariu. Název dostala podle fiktivního monstra "Zuul" z filmu "Lovci duchů" natočeného v roce 1984.

Během vykopávek zuula vědci nejprve objevili lebku a ocas, poté našli i tělo schované ve 35 000 kg pískovce. Po podrobném zkoumání vyšlo najevo, že nalezený ankylosuarus crurivastator má plně zachovalou kůži a kostěný pancíř po celém hřbetě a bocích. Tento fakt umožnil vědcům pozoruhodný pohled na to, jak dinosaurus vypadal za svého života.

Zuulovo tělo pokrývaly kostěné destičky. Měly různý tvar i velikost, některé byly skutečně velké a špičaté. Chybějící špičky destiček na bocích fosilie vedly vědce k závěru, že tento typ zranění utrpěl ankylosaurus v souboji, který vedl s dinosaurem stejného druhu.

"Už léta se zajímám o to, jak ankylosauři používali své ocasní palice, a toto je opravdu vzrušující nový kousek skládačky," uvedla Dr. Victoria Arbour, hlavní autorka výzkumu, kurátorka paleontologie v Královském muzeu BC a bývalá postdoktorandka NSERC v Královském muzeu v Ontariu.

Zuulové bojovali mezi sebou

Podle vědců používali ankylosauři své ocasní palice k zasazení velmi silných úderů protivníkovi. Tím však většinou nebyl obávaný predátor, jako například T-rex, kterého by jeden zásah ankyloaura dokázal skolit, nýbrž jeho vlastní druh.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Délka Zuulova ocasu dosahovala přibližně tří metrů. Po stranách měl ocas ostré hroty. Zadní polovina ocasu byla tuhá a špičku obalovaly obrovské kostěné destičky, které vytvářely zbraň podobnou kladivu.

Zuul crurivastator si tak vysloužil přezdívku "Zuul, ničitel holení", která má symbolizovat myšlenku, že ocasní palice sloužily k rozbíjení nohou dvounohých tyranosaurů. Ty ankylosuarus skutečně dokázal zneškodnit jedním úderem.

Související články

Ocasní palice však ankylosaurus používal také pro vnitrodruhový boj. Kompletně zachovaný hřbet a ocas tohoto zuula, včetně zlomených a znovu srostlých hřbetních hrotů tuto myšlenku plně podporují.

wikijii.com, www.mirror.co.uk, www.newscientist.com