Pravěké monstrum

Pokud se bojíte plavat daleko od břehu v domnění, že vás napadne žralok nebo kolem vás propluje obří velryba, pak vás nepotěšíme. Nedávný objev u portugalského pobřeží všechny přítomné vyděsil.

Potápěči u pobřeží Algarve chytili tzv. živou fosilii. Vzácný druh žraloka, který na první pohled působí skutečně děsivým dojmem. Má tělo hada, pokryté krovkami a jeho revírem jsou ty nejtemnější oceánské hlubiny.

Odborně jde o žraloka límcového, tvora, který kdysi býval postrachem pravěku. Ulovit ho se podařilo potápěčům, kteří na jedné z výzkumných lodí zkoumali podmořský svět.

Chycený žralok límcový měřil přibližně metr a půl. Jde o druh supervzácného žraloka s čelistí plnou špičatých zubů.

Vzácný úlovek

Potápěčům se povedl skutečně vzácný úlovek. Už proto, že se málokdy stane, aby žralok límcový opustil hlubiny oceánů a plaval blíž k mořské hladině.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Na první pohled tak skutečně působí jako děsivé monstrum, o kterém toho příliš nevíme.

Důvodem jsou především těžko přístupné hloubky, které jsou domovem žraloka límcového.

Ačkoliv se ve volné přírodě vyskytuje jen zřídka, je obyvatelem moří a oceánů již od chvíle, kdy se po zemském povrchu proháněli dinosauři. Žralok límcový žil již v dobách pravěku a měl patřičný respekt.

Jeho vzhled se od té doby téměř vůbec nezměnil. Odbornící předpokládají, že si tento typ žraloka drží téměř 80 milionů let stejnou podobu. I proto se mu začalo říkat "živá fosilie".

Typickou hloubkou, v níž žralok límcový přebývá, je hloubka přibližně 3 km.

Žralok límcový se živí hlavonožci, jako jsou chobotnice a korýši. V mořských hlubinách je díky svým 300 zubům poměrně obávaným predátorem. Zuby žraloka límcového rostou v několika řadách. Jde navíc o velmi rychlé a mrštné stvoření.

Vyskytuje se převážně ve vodách Austrálie a Nového Zélándu. Cizí mu však nejsou ani vodní hladiny nacházející se u Španělska nebo Japonska. Jak se ukázalo nyní, dost možná ani Portugalska.

Objev žraloka límcového svědčí o tom, že toho jako lidé musíme ještě hodně prozkoumat, než s jistotou zjistíme, co všechno se v našich mořích a oceánech nachází.

www.bbc.com, www.independent.co.uk, www.huffingtonpost.co.uk