Tvor z hlubin

U pobřeží Portugalska se vědcům povedlo odchytit žraloka límcového. Tato živá fosilie poměrně obřího vzrůstu byla kdysi postrachem pravěku. Žraloka vědci vytáhli z mořských hlubin.

Přibližně metr dlouhou rybu s velkým počtem zubů zachytili v hloubce necelých 700 metrů. Vzácně vídaný tvor s 300 zuby je skutečnou raritou.

Vědci odchytili žraloka límcového v rámci projektu Evropské unie. Cílem bylo co možná nejvíce zmírnit vedlejší úlovky, jev, který je častou součástí komerčního rybolovu.

Žralok límcový se často přezdívá živou fosilií. Důvodem je jeho až 80 milionů let dlouhá existence na naší planetě. Raritou je pak proto, že se za tuto dobu příliš nezměnila jeho podoba.

Jeden z nejvzácnejších živočichů, který naši Zemi obývá, je vzdáleným příbuzným velkých bílých žraloků a kladivounů. V hlubinách oceánů se vyskytuje od dob, kdy po Zemi běhali dinosauři.

Ačkoliv několik stovek zubů žraloka límcového může na první pohled působit děsivě, pro člověka velké riziko nepředstavuje. Živí se menšími rybami a chobotnicemi.

Kloubová čelist

Žraloci límcoví disponují, stejně jako ostatní žraloci, kloubovou čelistí. Díky ní pak dokáží zachytit jakoukoliv kořist do svých jehlovitých zubů. Obecně platí, že tento druh žraloka má dlouhé a štíhlé tělo, které se podobá hadovi.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Ačkoliv se žralok límcový vyskytuje na planetě Zemi již 80 milionů let, pro vědce je stále neprobádaným živočichem. Vyskytuje se ve vodách Atlantického oceánu, u pobřeží Japonska nebo Austrálie.

Z důvodu jeho výskytu v poměrně velkých hloubkách vědci netuší, kolik žraloků límcových na Zemi je. Přesný počet kusů v jejich populaci tak i nadále zůstává neznámý.

Žralok límcový je jedinečný také svým způsobem lovu. Díky jeho výskytu v extrémních hlubinách působí jeho bílé zuby jako radar pro potravu. Kořist mu tak většinou sama vpluje do tlamy.

Pohybuje se v hloubkách od 100 do 1300 metrů. Právě tento fakt se přisuzuje tomu, že ho před desítkami milionů let nezahubil pád obřího meteoritu, na jehož důsledky vyhynuli dinosauři.

www.earthtouchnews.com, www.bbc.com, en.wikipedia.org