www.bbc.com, www.independent.co.uk, www.inewsguyana.com

Odlovená "živá fosilie"

Pokud neradi plavete daleko od břehu z důvodu, že byste mohli narazit na podivné stvoření, pak se vám objev vědců líbit nebude. U portugalského Algarve totiž odlovili velmi vzácný druh žraloka.

Oceány jsou místem, které je z velké části neprobádané. Důvodem je stále nedostatečná technika, neschopná přežít příliš velké hloubky. A tak není překvapením, když se objeví tvor, o kterém řada z nás nic neví a který přitom brázdil vody oceánů již v pravěku.

U portugalského pobřeží se vědcům podařilo odlovit vzácný druh žraloka límcového, který se v oceánech vyskytoval již před 65 miliony let. Chlamydoselachus anguineus se pohybuje v hloubce od 1600 do 3300 metrů a jeho hadovité tělo může dosahovat délky až 2 metrů.

To ale není jediná vzácnost žraloka límcového. Pyšnit se může také čelistí, ve které má kolem 300 zubů, ostrých jako žiletky. Na první pohled působí jako velmi děsivé stvoření.

Žraloka límcového odlovila loď u portugalského Algarve. Chycený exemplář měřil metr a půl, měl typické hadovité tělo a čelist, kterou vědci popsali jako "noční můru". Žraloci límcoví brázdí vody oceánů již od dob, kdy se po Zemi proháněli dinosauři.

Pravěká existence

Od té doby vypadají stále stejně, jejich podoba se téměř nezměnila. I proto si tento úlovek vysloužil označení "živá fosilie". Ačkoliv se může zdát, že jde o velmi vzácný exemplář, vědcům se podařilo odchytit již několik kusů tohoto žraloka.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Většinou mrtvý žralok límcový byl chycen u pobřeží USA, v Norsku, na Novém Zélandu nebo v Japonsku.

Vzácný ale přesto je a to především díky tomu, že se vyskytoval v pravěku. Navíc odchyt tohoto žraloka nepatří k nejsnazším. Důvodem je především fakt, že žralok límcový žije hluboko pod hladinou. Badatelé a většina výzkumníků ho tedy zachytí jen zřídka.

Tento konkrétní žralok límcový byl zachycen v hloubce pouhých 700 metrů. V hloubce, která pro žraloka límcového není tak úplně typická.

Žralok límcový se živí především z hlavonožci, jako jsou chobotnice, které jsou "velmi snadnou kořistí vzhledem k počtu zubů, kterými žralok límcový disponuje," uvedla Margarida Castrová, profesorka z univerzity v Algarve.

Související články

Zuby Chlamydoselacha anguineusa jsou stočené v řadách, z nichž každá obsahuje zrhruba 25 zubů ostrých jak břitva. Žralok límcový loví s otevřenou čelistí, kořist mu tak brázděním hlubokých vod oceánů sama vklouzne do "úst".

Žralok límcový je nazýván "monstrem z hlubin". Spekuluje se, že právě on byl díky svému hadovitému tělu inspirací příběhů o mořských příšerách.