Nové vody pro žraloky

Migrace je pro žraloky přirozená. Obvykle se stěhují na sever během léta. Letos jak se zdá, začali putovat mnohem dříve a v daleko větší míře. Dle odborníků je na vině oteplování moří a změna klimatu. Vědkyně a inženýrka životního prostředí T. Fanara pro Daily Mail uvedla, že dál na sever plují nyní žraloci, kteří mají rádi studené vody, ale i žraloci, kteří mají rádi teplé vody. Objevují se proto v těchto oblastech v daleko větší míře a navíc i druhy, které tam před tím nebyli. Migraci způsobuje i nadměrný rybolov, který žraloky připravuje o potravu a tak se přibližují čím dál víc k pobřeží. Díky tomu dochází k častějším střetům s člověkem a tím i napadení nebo pokousání. I žralok bílý byl spatřen na místech, kde se nikdy před tím neobjevil. Například v USA došlo na počátku léta k několika útokům a v zálivech a u pláží byly zpozorovány obrovští jedinci.

Žraloci v Chorvatsku?

Českého turistu víc než žraloci za Atlantikem zajímají ti v evropských mořích. A především ve stále oblíbeném Chorvatsku. Pokud jde o otázku, zda lze v průzračném Jadranu spatřit tu typickou hrozivou ploutev, odpověď zní ano. V chorvatském moři žije kolem 34 druhů žraloků, například modrý, tygří nebo bělavý. Spolu se žraločími migranty pak až 47. Ze všech druhů jen tři z nich můžou být nebezpeční, a to žralok krátkoploutvý a žralok obrovský. Občas, bohužel, sem za tuňáky zavítá i žralok bílý. V souvislosti s oteplováním a úbytkem potravy se žraloci i tady přibližují k pobřeží. Dle odborníků a dostupných údajů je však pravděpodobnost, že se s nimi člověk setká zblízka jen mizivá, nicméně ne vyloučená. A to i v případě „bílého lidožravce“.

Zdroj: Youtube

Pár čísel závěrem

Pokud jde o statistické údaje, pak od roku 1900 došlo v Chorvatsku k 25 útokům žraloka, z nichž 14 bylo smrtelných. Naposledy v roce 1974. Velkou pozornost vyvolalo napadení potápěče v roce 2008, údajně žralokem bílým, ale to spíš právě proto, že je to případ velmi ojedinělý. Pokud jde o žraloky, je Jaderské moře na stupnici „velmi bezpečné“. Co se týká živočichů v Chorvatsku, spíš člověk šlápne na ježka a zapíchne si do nohy bodlinu nebo mu koupání znepříjemní medúzy.

Napadení žralokem je zcela jistě děsivé, i když člověk přežije, a nelze zlehčovat ztrátu lidského života. Moře je však jeho domovem. Dle statistik člověk zahubí až 100 milionů žraloků ročně a často velmi nešetrně. A i díky nadměrnému rybolovu mnoha druhům hrozí vyhynutí. Respekt při koupání v moři je namístě, ale mnoho odborníků tvrdí, že lze případnému útoku zabránit. Třeba se jen „necachtat“ ve večerních hodinách, kdy žraloci loví.

Zdroje: www.dailymail.co.uk, rewinddubrovnik.com, www.total-croatia-news.com