Zvláštní "kámen"

Štěstí přeje zjevně začátečníkům. Příkladem je amatérský hledač zlata, který našel na první pohled zvláštní kámen. Jak se později ukázalo, měl cenu 3,5 mil. Kč.

Detektorář kovů pocházející z australského státu Victoria narazil na velký kus podivného kamene. To vše s detektorem kovů, který je běžně dostupný všem, jež sdílí podobnou zálibu.

Svůj nález zanesl do firmy Lucky Strike Gold. Společnosti, jejiž hlavní doménou je hledání zlata. V tu chvíli však neměl sebemenší tušení, co přesně a v jaké hodnotě objevil.

Až majitel firmy Lucky Strike Gold amatérského detektoráře informoval, že to, co objevil, má mnohem větší cenu, než se předpokládalo.

Zvláštní kámen vážil necelých 5 kg. To by nebylo nic tak zvláštního. Pravým pokladem, jež byl součástí nálezu, se stala téměř 3 kg vážící hrouda zlata, která byla v kameni ukrytá. Zlato bylo sice viditelné i na povrchu kamene, bylo však až příliš zašpiněné, aby jej rozeznal amatér.

Milionový poklad

Právě nečistoty pokrývající kámen se zlatem znemožnili odhalit poklad na první pohled. Až zásah majitele firmy Lucky Strike Gold umožnil odhalení zlata, jehož celková hodnota činí 3,5 milionu Kč.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

"Po důkladném očistění kamene začalo zlato doslova vytékat na každém kousku," uvedl Darren Kamp, majitel společnosti Lucky Strike Gold.

"Když mi dopadlo do ruky, spadla mi s ním čelist," dodal Kamp. Ten považuje objev amatérského hledače zlata za zcela neuvěřitelný. "Bylo to prostě neskutečné. Jde o objev, který se podaří jen jednou za život."

Detektorář kovů, který zlato objevil, si přál zůstat v anonymitě. Z muže se tak rázem stal milionář.

Největší raritou celého nálezu pak je, že polovina hodnoty zlata zůstala na místě nálezu. Amatérsky detektorář jej totiž omylem během dolování rozdělil na dvě části.

Milionový poklad dostal název "Lucky Strike Nugget". Podle společnosti, která celou jeho krásu pomohla odhalit.

Zlaté objevy nejsou pro oblast australské Victorie žádnou novinkou. V místě zvaném "Zlatý trojúhelník" se našla již řada podobných objevů. Žádný z nich však nedosáhl takové ceny.

Oblast "Zlatého trojúhelníku" byla oblíbenou lokalitou hledačů zlata zejména v 19. století. Již tehdy tato záliba znamenala poměrně slušný způsob, jak si vydělat. Jak je vidět, některým se poštěstí i dnes.

people.com, www.bbc.com, edition.cnn.com