Japonsko nabízí spoustu lákadel a leckdo by si jistě život v nejvyspělejším státu Asie dokázal hravě představit. Průměrný plat je v Japonsku podstatně vyšší než v Česku. Jaké tam jsou ale životní náklady? Žijí si Japonci lépe než my?

Sehnat hezké bydlení je pro mnohé těžko dosažitelný luxus

Japonci si sice průměrně vydělají v přepočtu kolem devadesáti tisíc korun českých, ale byty jsou tu velmi drahé a malé. Zámožnost se tak neposuzuje podle auta, ale podle obydlí. „Nejvíce mi utkvěl v paměti můj pokoj 2 m x 1,5 m v suterénu na kraji Tokia, kde nebylo ani denní světlo. To byl pro holku, co vyrůstala v baráku, trochu šok. Ještě více mě asi překvapila cena ubytování za tento skromný příbytek, necelých 17 tisíc korun měsíčně. Po několika týdnech poznávání země i Tokia jsem však pochopila, že problém s nedostatkem místa neřeším pouze já, ale většina lidí žijících převážně ve velkých městech," popisuje své vzpomínky na první den po přistěhování do Japonska pro web Lidovky.cz Šárka Pelikánová.

S podobným problémem se setkala i Blanka, která se přistěhovala do Tokia už na přelomu tisíciletí. „V Japonsku je nutné složit kauci ve výši tříměsíčního nájmu, nájem za první měsíc a zaplatit stěhování, které stojí přibližně také jeden nájem. Měla jsem štěstí a po měsíci hledání jsem našla krásné 2 +kk v rodinném domě v centru Tokia v Nishi Azabu. Pro mě a časem i přítele bylo 29 metrů čtverečních dostačující. Většinu času jsme trávili v práci a domů se chodili jen vyspat. Nájem byl ale šílený. Platili jsme měsíčně 185 tisíc jenů v přepočtu 40 700 korun. Když jsme si koupili auto, zjistili jsme, že parkoviště v této oblasti vyjde v přepočtu téměř na 15 tisíc měsíčně," uvádí pro web iDNES.cz a potvrzuje, že situace s bydlením není v Japonsku žádný med! A to se netýká jen bydlení… I některé další náklady na život jsou v zemi, jež letos hostila Letní olympijské hry, vyšší než u nás.

Japonci rychle stárnou a porodnost dlouhodobě klesá. Děti si nemohou dovolit!

Japonsko se potýká dlouhodobě s vysokým přirozeným úbytkem populace. V rychle stárnoucí zemi je už více než 20 % populace starší 65 let. Japonsko zkrátka začalo vymírat a neví si s tím rady! Lidé stárnou a dětí se rodí čím dál tím méně. Bývalý premiér země Šinzo Abé ale přišel s plánem, jenž by mohl tento problém vyřešit a zabránit tomu, aby do roku 2060 poklesla populace pod hranici 100 milionů. V roce 2017 se proto vláda rozhodla, že bude investovat miliardy dolarů na ulehčení finančních i dalších obtíží spojených s výchovou a studiem nejmenších dětí.

Životní náklady jsou v Japonsku opravdu příliš vysoké, stejně tak náklady na výchovu dítěte a jejich vzdělání. Lidé tak často manželství a rodinu odkládají. Zároveň kvůli stárnutí populace není dost pracovníků v sociálních službách a domovech důchodců. Z toho důvodu jsou potom tyhle služby dražší. Mladí lidé, kteří mají v rodině seniory, tak mají problém všechny náklady ufinancovat, což také vede k nedostatku peněz v rodině a potažmo nižší porodnosti. Jde zkrátka o začarovaný kruh, kterému je třeba postavit se čelem.

Japoncům hrozí smrt z přepracování

V Japonsku je běžné, že většina zaměstnanců odchází z práce až v pozdních nočních hodinách. Trávit dlouhé hodiny v zaměstnání se považuje za důkaz oddanosti firmě. Mnozí z tohoto důvodu trpí přepracováním, v jehož důsledku umírají na infarkt či jiné zdravotní problémy a také páchají sebevraždy. Workoholismus tu došel tak daleko, že i smrt z přepracování má od roku 1978 svůj speciální termín karóši. Oficiálně má Japonsko čtyřicetihodinový pracovní týden, ale 22 % lidí pracuje týdně padesát a více hodin. Existují i sto hodinové pracovní týdny (včetně sobot, a dokonce i nedělí), přičemž zde není započítáno dojíždění do práce, které v průměru trvá čtyřicet minut jedním směrem a může trvat klidně i dvě hodiny!

A jaká jsou v Japonsku nejlépe placená zaměstnání?

  • Výkonný ředitel obchodní společnosti

Pozice, na níž závisí úspěch či neúspěch celé organizace, je v Japonsku královsky ceněná. Místní si tak průměrně vydělají 1 800 000 ¥ (360 000,- Kč) za měsíc.

  • Neurochirurg

Tato práce je obecně po celém světě velmi žádaná, a ani Japonsko není výjimkou. Průměrný měsíční plat je v tomto oboru 1 696 000 ¥ (339 200,- Kč).

  • Výkonný ředitel

Dobré vůdčí schopnosti a podnikatelský duch hraje v této práci prim. Jelikož tato pozice zahrnuje správu aktiv společnosti, stanovení obchodních cílů a optimalizaci finančních operací, náleží za ni odměna ve výši 1 350 000 ¥ (270 000,- Kč) za měsíc.

Na závěr se dá zjednodušeně říci, že Japonci vydělávají třikrát víc, ale také mají třikrát draho. Průměrný Japonec má životní úroveň po materiální stránce skoro srovnatelnou s naší. Aby si koupil chleba, pivo nebo oblečení musí pracovat stejnou dobu, jako je tomu u nás. Zatímco na bydlení vydělává delší dobu než my, na benzín kratší.

Zdroje: www.kurzy.cz, www.idnes.cz, www.lidovky.cz, echo24.cz